HNS OŠTRO PO PARTNERIMA

'Ne izlazimo iz koalicije! To nam podmeću iz krugova bliskih SDP-u!'

19.08.2013 u 16:53

Bionic
Reading

Ako se pita HNS, vladajuća je koalicija stabilna unatoč tome što se u medijima svakih par mjeseci pojavi tekst o HNS-ovom nezadovoljstvu statusom unutar koalicije. Takvi tekstovi, uvjereni su u HNS-u, zapravo dolaze iz krugova bliskih SDP-u

'Koalicija je u normalnom stanju. Ne može sve biti savršeno, no najvažniji programski elementi se ostvaruju. Nema razloga za promjene ili za izlazak iz koalicije. Naravno da se, kao unutar svake koalicije, povremeno pojavljuju prijepori, no neke razlike koje se pojavljuju se u medijima ipak se prenaglašavaju', kazao je za tportal predsjednik HNS-ovog Kluba zastupnika Jozo Radoš, osvrnuvši se tako na tekst Jutarnjeg lista zbog kojeg je HNS nakon dugo vremena morao slati i demanti.

SDP bez komentara

Iako smo o odnosima u koaliciji priupitali i SDP, iz te stranke su poručili da ne komentiraju 'anonimne izvore.'

Podsjetimo, prema anonimnim izvorima Jutarnjeg lista, HNS je spreman napustiti Kukuriku koaliciju te po tom pitanju se u HNS-u navodno priprema dokument koji će predstavljati programske osnove za buduću suradnju narodnjaka sa SDP-om i partnerima u vladajućoj koaliciji. Na taj je tekst HNS promptno reagirao demantijem, no to je samo jedan u nizu tekstova koji govore o HNS-ovom napuštanju koalicije. I prošli tjedan tjednik Globus objavio je da HNS uz IDS i HSLS sprema veliku koaliciju, koja bi s Bandićem i Nikicom Gabrićem tvorila treći put spreman suprotstaviti se SDP-u i HDZ-u.

Iako se kao izvor posljednjeg teksta spominju anonimni čelnici HNS-a, u toj stranci tvrde da takve spekulacije ne dolaze od njih.

Ovi tekstovi ili članci o izlasku HNS-a iz koalicije su podmetanja krugova unutar i oko SDP-a koji misle da podvalama i blaćenjem koalicijskih partnera rade dobro SDP-u i Zoranu Milanoviću. Ono što zaboravljaju je da će s takvom politikom uskoro ostati bez ijednog partnera, a kakve god iluzije gajili o svojoj snazi, bez partnera nisu u stanju biti na vlasti', kazao je za tportal visok izvor iz HNS-a.

No iako u HNS-u tvrde da o izlasku iz koalicije nema govora te da će se koalicijski sporazum poštovati, činjenica je da aktualni HNS nije isti onaj koji je predvodio Radimir Čačić, pa otuda vjerojatno i spekulacije o HNS-ovom velikom nezadovoljstvu.

Bez obzira na temelje i programski profil stranke koji se, kako to kaže i Radoš, ne može mijenjati, promijenilo se težište koje u svojim istupima u javnosti HNS naglašava. Naime, iako je Čačiću fokus politike bio na gospodarstvu, Vesna Pusić kao predsjednica stranke naglasak stavlja na liberalno-demokratske teme. Već krajem ožujka kada je ponovno izabrana na mjesto predsjednice stranke Pusić je najavila sastavljanje novog HNS-ovog tima, koji bi 'novo' lice HNS-a trebao prezentirati na jesen.