MJEŠTANI SAMI POKRIVAJU DUGOVE

Ne daju svoju poštu ni za živu glavu!

Bionic
Reading

Stanovnici Rašćana pokraj Vrgorca ni za živu glavu ne daju svoju poštu. Sami će sakupiti 40 tisuća kuna godišnje kako bi pokrili godišnje gubitke koje Hrvatska pošte ostvaruje u tom poštanskom uredu

Borili su se na sve načine da sačuvaju svoju poštu, slali dopise predsjedniku uprave te tvrtke, molili vrgoračkog gradonačelnika Borisa Matkovića da im pomogne pri rješavanju ovog problema... No, ništa od toga nije urodilo plodom. Na nedavno održanom sastanku u Tinovu gradu, predstavnici Hrvatskih pošta zatražili su od čelnika grada Vrgorca da im pokriju godišnje gubitke, a to je oko 40.000 kuna ako žele da poštanski ured u ovom zabiokovskom selu i dalje radi, piše Slobodna Dalmacija


Grad Vrgorac nije bio spreman za sufinanciranje pa su mještani Rašćana odlučili sami uzeti stvari u svoje ruke. 'Jednostavno ne možemo dopustiti da se pošta zatvori, to bi bio konačan udarac selu. Mi smo 23 kilometra udaljeni od Vrgorca. Osim toga selo je potpuno izolirano, više nema nikakve autobusne linije koja prolazi kroz Rašćane, a nekad ih je bilo pet. Kad bi se zatvorila ta pošta, ljudi više ne bi imali gdje platiti svoje režije i podizati poštu i novac. Stoga smo donijeli odluku da ćemo skupljati novac od kuće do kuće kako bismo spriječili zatvaranje pošte', kazao je Matko Bašić, potpredsjednik Mjesnog odbora Rašćana. Po njegovoj računici, svaka kuća u Rašćanama plaćat će oko 200 kuna godišnje. Obvezu plaćanja prihvatili su svi i plaćat će je vlasnici svake kuće, pa i oni koji ne prebivaju stalno u Rašćanima.

Koliko stanovnicima Rašćana znači ta pošta, koja dnevno radi dva sata, dovoljno govori podatak kako su prije nekoliko godina pozvali svoju brojnu 'dijasporu' po Makarskoj i Splitu da plaćaju svoje obveze u spomenutom uredu kako bi spriječili njegovo zatvaranje, što su ovi naravno objeručke prihvatili.

'Kad su gradski čelnici mogli trošiti novac poreznih obveznika na brojne nepotrebne stvari, među kojima posebno u oči upada više od pola milijuna kuna na hranu i piće, mogli su u gradskom proračunu osigurati i 40.000 kuna godišnje za poštu u Rašćanima, koju su mještani mukotrpnim radom izgradili 1995. godine', drže u Rašćanima.

Tada je Mjesni odbor uložio 23 tisuće maraka u njegovo otvaranje, a svako kućanstvo dragovoljno je odradilo dvije dnevnice kako bi se izgradio objekt. Inače, poštanski uredi u 45 hrvatskih mjesta među kojima je i čak 25 dalmatinskih lokacija od 1. svibnja su (ne)povratno zatvorili svoja vrata u sklopu mjera racionalizacije poslovanja koje provodi Uprava Hrvatske pošte (HP).