WASHINGTON POST:

'Nažalost, FIFA ne može isključiti idiote u publici'

13.05.2014 u 15:20

Bionic
Reading

Stotine svjetskih medija u utorak izvještavaju o tome da Josip Šimunić zbog pronacističkog pokliča neće igrati na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu, jer mu je odbijena žalba na kaznu FIFA-e od 10 utakmica zabrane igranja za reprezentaciju Hrvatske te zabranu pristupa stadionima u Brazilu za vrijeme prvenstva

'Oživljavanje starih pronacističkih pokliča nikad nije dobra ideja. Uzmite za primjer hrvatskog nogometaša Josipa Šimunića', uvod je u tekst Washington Posta, koji izvještava da je Sportski arbitražni sud (CAS) u Lausanni odbio Šimunićevu žalbu i tako 'praktički okončao njegovu međunarodnu karijeru'.

Američki dnevni list navodi što znače slogani 'U boj, u boj!', 'Za dom' i entuzijastični odgovor publike - 'Spremni'.

Josip Šimunić: U boj!

'Nažalost, FIFA ne može isključiti idiote u publici koji su odgovorili', piše Washington Post pojašnjavajući da je riječ o zbornom pokliču ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata, odgovornog za deportaciju stotina tisuća Srba, Židova, oporbenih Hrvata, Roma i drugih u konc logore.

Kineska agencija Xinhua javlja da Šimunić tijekom saslušanja pred tročlanom komisijom CAS-a nije iznio dovoljno snažne argumente za prihvaćanje njegove žalbe, a Times of Israel prenosi izvještaj AFP-a, u kojem se podsjeća da je ustaški režim bio bliski saveznik nacističke Njemačke.

Francuska agencija piše i da je hrvatsko državno odvjetništvo izreklo Šimuniću kaznu od 25.000 kuna zbog raspirivanja rasne mržnje argumentirajući odluku time što je Šimunić bio svjestan da je taj poklič bio službeni pozdrav ustaškog režima.

Svjetski mediji prenose i da je Šimunić rođen u obitelji hrvatskih doseljenika u australskoj Canberri.

'On je u više navrata ustvrdio da je jedini njegov motiv bila ljubav prema Hrvatskoj i hrvatski narod te da ga užasava bilo kakva asocijacija na mržnju ili nasilje', zaključuje AFP.