3096 DANA U PODRUMU

Natascha Kampusch slavi pet godina slobode

21.08.2011 u 18:01

Bionic
Reading

Mlada Austrijanka Natascha Kampusch 23. kolovoza 2006., nakon osam i pol godina zatočeništva, iskoristila je trenutak nepažnje svoga otmičara Wolfganga Prikopila i domogla se slobode, u slučaju koji će vrlo brzo potom izazvati ogromnu pozornost svjetske javnosti.

Natascha Kampusch, danas 23-godišnjakinja, oteta na putu za školu u ožujku 1998. kada je imala deset godina. Ukupno je kod Wolfganga Priklopila provela 3096 dana.

Veliki dio zatočeništva provela je u uskoj prostoriji od pet četvornih metara u podrumu kuće u Strasshofu, blizu Beča, uvjerena da nikada neće biti pronađena.

Njezina nevjerojatna sudbina izazvala je neviđenu svjetsku pozornost koja nije potpuno opala ni danas, pet godina kasnije. Autobiografija mlade žene '3096 dana' prevedena je na 30 jezika otkad je izdana u kolovozu 2010. godine. Natascha danas radi na filmu prema svojoj priči.

Sudski proces još nije okončan. Austrijsko pravosuđe pokušava ustvrditi je li otmičar, koji je počinio samoubojstvo poslije Nataschina bijega, djelovao sam, kao što tvrdi i sama žrtva.

Pravosuđe provjerava i jesu li policija i tužiteljstvo bili nemari i nisu li naknadno nastojali zatajiti propuste u istrazi budući da su Wolfganga Priklopila ispitali svega mjesec dana nakon Nataschina nestanka, ali i odustali od daljnjeg ispitivanja iako nije imao alibi.