PREPIRKA BEZ KRAJA

Nastavlja se prepucavanje između Pantovčaka i Banskih dvora: Milanović 'izvukao' Plenkoviću sastav prošle sjednice VNS-a

08.11.2020 u 18:46

Bionic
Reading

U posljednjem nastavku, iz Ureda predsjednika poručuju da sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) ne sazivaju predstojnici Ureda predsjednika i Vlade nego predsjednik Zoran Milanović i predsjednik Andrej Plenković

U večerašnjem priopćenju, koje potpisuje glasnogovornik Ureda predsjednika Nikola Jelić, navodi se da sjednice VNS-a ne sazivaju Orsat MIljenić, predstojnik Ureda predsjednika RH i Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade.

'Uz sve poštovanje gospodi Miljeniću i Frki Petešiću, bivšem veleposlaniku u Maroku, koji je to – po prvi puta - postao odlukom tadašnjeg premijera Milanovića i predsjednika Republike prof. dr. Ive Josipovića, opet ćemo ponoviti: sjednice VNS-a zajednički sazivaju predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Republike Zoran Milanović koji sjednicom i predsjeda, kako to propisuje čl. 4 st. 3 Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH', poručuju s Pantovčaka.

  • +4
Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Dalje navode da je proljetos, na prvu i zasad jedinu sjednicu VNS-a, koju su sazvali zajedno Milanović i Plenković, predsjednik Vlade – uz suglasnost predsjednika RH - doveo skoro sve svoje ministre, pa i predstojnika svog Ureda Frku Petešića, iako nisu članovi VNS-a.

'Predstojnik Ureda predsjednika Miljenić nije bio na sjednici jer nije član VNS-a i jer predsjednik Milanović poštuje Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH. Nakon ovakvog protupropisnog postupanja Vlade, sada će se Predsjednik Republike još strože držati zakona, što mu je i ustavna obveza', zaključuju s Pantovčaka.

Podsjetimo, premijer Plenković danas je poručio da će se komunikacija njega i predsjednika Republike na sjednici VNS-a odnositi samo na teme 'koje su doticaj, sukladno Ustavu i Zakonu', a poručio je i da neće dozvoliti vrijeđanje svojih najbližih suradnika.

Rekao je to u razgovoru s novinarima upitan kako komentira nastavak oštre retorike između Ureda predsjednika Republike i Banskih dvora, nakon ranijeg današnjeg priopćenja Ureda predsjednika o (ne)dostavi poziva za održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

  • +7
Izjave premijera Plenkovića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Mogu to komentirati otužno, smiješno, jadno, patetično, kako god želite. Nadam se da će naslovnice sutra zavapiti - 'Dosta!'. To bi isto bilo dobro', rekao je premijer te u izjavi posebno apostrofirao glasnogovornika Ureda predsjednika Nikolu Jelića kojeg je prozvao za maliciozni bezobrazluk te rekao da mu vrijeđa najbliže suradnike.

Ured Predsjednika RH danas je, naime, poslao priopćenje koje potpisuje glasnogovornik Jelić, u kojem, među inim, stoji da Milanović nije dobio od Plenkovića nikakav prijedlog za sazivanje sjednice VNS-a te da je 'tvrditi drugačije, kao što to putem Twittera čine iz Vlade, već viđeni primjer yutelovskog obmanjivanja javnosti'.