VREMENSKA PROGNOZA

Nastavak toplinskog vala: Pretežno sunčan dan, u dijelu zemlje mogući pljuskovi

23.08.2023 u 06:54

Bionic
Reading

U nastavku tjedna diljem Hrvatske nastavlja se toplinski val koji može utjecati na zdravlje, uz pretežno sunčano vrijeme, ali srijedu i četvrtak posvuda u unutrašnjosti ne i sasvim stabilno. Za vikend, osobito prema kraju nedjelje, raste vjerojatnost za zamjetniju promjenu vremena, ali za detaljnije i pouzdanije prognoze valja još pričekati

'Pretežno sunčano te vruće i vrlo vruće. U unutrašnjosti poslijepodne lokalno jači razvoj oblaka uz mogućnost za poneki pljusak s grmljavinom ili malo kiše, osobito na sjeverozapadu. Vjetar na kopnu većinom slab. Na Jadranu ujutro slaba i umjerena bura, poslijepodne sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka od 32 do 37 °C', prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Za gradove Rijeku, Dubrovnik, Knin i Split izdano je crveno upozorenje, a narančasto upozorenja za Zagreb, Karlovac i Gospić.

'U srijedu na istoku Hrvatske vruće i sparno, uz najvišu temperaturu oko 35 °C. I noć će ponegdje biti topla jer se temperatura neće spuštati ispod 20 °C. Ujutro u Posavini kratkotrajna magla, a popodne će biti male do umjerene naoblake.

U središnjoj Hrvatskoj uz dnevni razvoj oblaka poslijepodne je moguć i pokoji lokalni pljusak, ponajprije u Hrvatskom zagorju i Međimurju. No, i mnogo sunčanih sati te vrućina, uz najvišu temperaturu od 33 do 35 °C. I na zapadu zemlje upozorenje na toplinski val, dapače na sjevernome Jadranu i crvenog - najvišeg stupnja, pri čemu noć mjestimice vrlo topla, a danju vrlo vruće. Ugodnija noć u gorju - jutarnja temperatura od 15 do 17 °C, po kotlinama i magla, a danju uz pretežno sunčano vrijeme porast će do 32 °C, uz povremeno umjeren sjeveroistočnjak.

Na moru u noći i ujutro bura - umjerena, pod Velebitom i jaka, a potom vjetar s mora. Umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak blago osvježenje pružat će i u sunčanoj Dalmaciji. No svakako se zaštitite od neugodne vrućine - popodnevna temperatura zraka ponegdje će biti i 37 °C, a ni noću se često na obali neće spuštati ispod 25 °C. Neugodna noćna sparina i na jugu Hrvatske, danju pak vruće i vrlo vruće uz crveno, najveće upozorenje na vrućinu. Nakon noćne i jutarnje bure zapuhat će jugozapadnjak, na otocima i sjeverozapadnjak, pa će more biti malo do umjereno valovito more temperature oko 27 °C', prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

  • +14
Vrućine u Rijeci - toplinski val u centru grada Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić

U četvrtak podjednako kao u srijedu pa u petak i subotu malo stabilnije

'Idućih dana more još malo toplije jer neće biti jačeg vjetra, a ni toplinski val ne posustaje - i dalje obilje sunčanog vremena, vrlo tople noći te neugodno vrući dani, pri ćemu će i UV indeks i dalje biti vrlo visok.

Na kopnu također do subote pretežno sunčano i vruće, a i noći će pružati sve manje osvježenja, posebice u urbanim središtima. Ipak uz lokalno jači razvoj oblaka moguć je i pokoji pljusak, ponajprije u četvrtak', prognozirala je za HRT

Savjeti tijekom toplinskog vala

'Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova. U kritičnom razdoblju između 11 i 17 sati preporučeno je ne izlagati se direktno suncu, ne izlaziti, boraviti unutra, prozračiti prostore. Ako ljudi izlaze, trebaju se zaštititi faktorom, kapom i piti dosta tekućine', rekli su ranije Hini iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu.

Ako građani već moraju izaći, trebaju odjenuti svjetliju odjeću, staviti šešir, piti tekućinu, držati se rashlađenih prostora, izlaziti ranije ujutro ili kasnije navečer.

Između ostaloga, savjetuje se piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Također, savjetuje se isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu, izbjegavati naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, obično u ranim jutarnjim satima. Djecu i životinje ne smije se ostavljati u parkiranom vozilu.

Posebnu pažnju treba posvetiti novorođenčadi i maloj djeci i za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te ih odjenuti u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.