SMANJENI REJTINZI

Pad bankarskog sektora pritisnuo Wall Street

23.08.2023 u 06:42

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale jer se ulagači plaše da će kamatne stope ostati povišene dulje nego što se očekivalo i jer je agencija S&P smanjila rejtinge niza regionalnih banaka

Dow Jones oslabio je 0,51 posto, na 34.288 bodova, a S&P 500 0,28 posto, na 4.387 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,06 posto, na 13.505 bodova.

Najviše je jučer pao, u prosjeku 2,4 posto, S&P 500 indeks bankarskog sektora, nakon što je agencija Standard & Poor's smanjila kreditne rejtinge niza regionalnih banaka jer, kako je obrazložila, oštro podizanje kamatnih stopa opterećuje financiranje i likvidnost mnogih američkih banaka.

Znatno je, gotovo 3 posto, pala i cijena dionice Nvidie, nakon što je dan prije skočila više od 8 posto. Ulagači su oprezniji prema dionici tog proizvođača čipova uoči objave kvartalnih poslovnih rezultata u srijedu. Cijena dionice Nvidie porasla je od početka godine više od 220 posto, što se zahvaljuje euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije (AI). No, poslovni rezultati pokazat će ima li temelja za takav skok cijene.

Ulagači su oprezni i zbog daljnjeg rasta prinosa na američke obveznice. Jučer je prinos na 10-godišnje državne obveznice dosegnuo novu najvišu razinu od 2007. godine. Prinosi rastu zbog špekulacija da bi američka središnja banka mogla još jednom do kraja godine povećati kamatne stope ili ih na povišenim razinama zadržati dulje nego što se očekivalo.

  • +3
Wall Street Izvor: Profimedia / Autor: Johannes EISELE / AFP / Profimedia

Niz posljednjih podataka pokazuje da je američko tržište rada i dalje snažno, što bi moglo podržati daljnji rast potrošnje, a time i povišenu inflaciju. Zbog toga će u fokusu ulagača u petak biti skup čelnika najvećih središnjih banaka u svijetu u američkom gradiću Jackson Holeu. Komentari vodećih središnjih bankara o situaciji u gospodarstvima i kamatnim stopama mogli bi znatno utjecati na smjer tržišta.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks porastao je 0,18 posto, na 7.270 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,66 posto, na 15.705 bodova, a pariški CAC 0,59 posto, na 7.240 bodova.