MINISTRICA PUSIĆ

'Našim građanima ne pripada samo RH, pripada im Europa'

09.05.2012 u 15:31

Bionic
Reading

Hrvatska prvi put slavi Dan Europe kao zemlja promatrač u Europskoj uniji sa završenim pregovorima, ratificiranim Ugovorom o pristupanju EU-u u osam država članica i s očekivanjima da će do ljeta taj ugovor biti ratificiran u otprilike polovici država članica, izjavila je u srijedu u Zagrebu ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić

'Ovo je proslava Dana pobjede nad fašizmom u Europi i Dana Europe. Upravo činjenica pobjede nad fašizmom u Europi je i učinila to Danom Europe u punom smislu riječi i po prvi put Hrvatska to slavi kao zemlja promatrač u EU-u, sa završenim pregovorima, ratificiranim sporazum o pristupanju u osam država članica i s očekivanjima da će do ljeta to biti u otprilike polovici država članica', rekla je novinarima ministrica Pusić koja se pridružila akciji HNS-a Grada Zagreba u povodu Dana Europe organiziranoj u središtu grada.

Pusić je kazala da je današnja akcija HNS-a organizirana u svrhu proslave te da bi ta proslava trebala biti puno veća. Navela je primjer Poljske, najuspješnije od novih članica u ekonomskom pogledu i u korištenju europske pomoći, koja svake godine ima veliki ulični festival povodom Dana Europe.

'Dakle, to je proslava, veselje što pripadamo jednom području, jednoj kulturnoj tradiciji, što imamo priliku izgrađivati je zajedno, što su se otvorila vrata tog zajedništva', rekla je ona.

HNS je postavio i štandove u središtu grada na kojima su se građanima dijelili prigodni leci u kojima se govori o prednostima i izazovima hrvatskog članstva u Europskoj uniji,

Pusić smatra da građani nisu dovoljno informirani o EU-u i istaknula je da je informiranje trajna zadaća. Međutim, također je rekla da je istraživanje pokazalo da hrvatski građani u prosjeku znaju više o Uniji od građana država članica te je zaključila da to očito nije samo hrvatski problem nego da u svim članicama treba pojačati komunikacijsku strategiju.

'Našim građanima u ovom trenutku ne pripada samo Hrvatska, pripada im Europa. To je njihova Europa i taj osjećaj da je to nešto što je tvoje gdje ti imaš zajamčena prava, gdje ti imaš mogućnosti i poduzetničkih i obrazovnih i različitih drugih inicijativa, kontakata... To je ono što treba ljudima približiti, naročito mladim ljudima', rekla je ministrica.