UGROŽENA I HRVATSKA

Narančasti alarm za oluje: Slovenci najavljuju jake udare vjetra, pljuskove i tuču

01.08.2023 u 09:59

Bionic
Reading

Kao posljedica fronti koje se u jutarnjim satima premještaju od Alpa preko Italije, prvi dan kolovoza obilježit će nevrijeme koje će u poslijepodnevnim i večernjim satima zahvatiti cijelu Sloveniju i dobar dio kontinentalne Hrvatske

Prognoza oluja na stranici Neurje.si ovoga puta je cijeli pojas od Italije preko Hrvatske i Mađarske mapirala u 1. stupanj opasnosti (označen narančastom bojom) jer će i nevrijeme, prema njima, ponegdje biti jačeg karaktera. Ipak, za razliku od prošlih tjedana kad su bila najavljena nevremena 3. stupnja označena crvenom bojom, ovdje bi nevrijeme moglo biti tek mjestimično i vezano za određene mikrolokacije.

Nešto intenzivnije događanje očekuje se na sjeverozapadu i zapadu Slovenije, gdje će do srijede pasti i najviše oborina. Više konvektivne energije trenutačno ima na krajnjem jugozapadu i sjeveroistoku Slovenije, gdje se može razviti i jače nevrijeme.

Prolazak olujnog pojasa bit će popraćen jačim udarima vjetra i pljuskovima, a opet će biti moguća lokalna tuča. Budući da je praktički nemoguće predvidjeti točno mjesto razvoja jakih oluja, cijeli smo pojas obojili u narančasto, kažu s Neurja. Čak i meteorološki modeli visoke rezolucije ukazuju na pojavu jakih oluja duž cijele linije, dodaju.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Miha Žvegelj/Neurje.si

Tportal je za vikend ekskluzivno predstavio ekipu sa stranice Neurje.si koja je proteklih tjedana vrlo precizno najavila nevremena na našem području. Razgovor s njima pročitajte ovdje.