MRSKE TUĐICE

Naputak zaposlenima: Nije 'gay', nego peder

05.06.2014 u 23:00

Bionic
Reading

Zaposlenima u Javnom poduzeću 'Informatika' u Novome Sadu naloženo je da se u internoj komunikaciji ne koriste stranim riječima pa umjesto riječi 'password' trebaju rabiti riječ lozinka, umjesto 'site' - strana, a umjesto 'gay' - peder, objavio je u četvrtak novosadski portal 021

Kako je za taj portal rekao izvor iz te tvrtke, zaposlenici su obaviješteni elektroničkom poštom da letak o 'pravilnoj uporabi jezika u svakidašnjoj komunikaciji' mogu vidjeti na stranici tvrtke koja služi za internu uporabu, to jest samo za komunikaciju zaposlenih.

Letak pod nazivom 'Jezik čuva granice' sugerira kako se strane riječi, koje su se već udomaćile u srpskom jeziku, izgovaraju 'po domaću'.

Tako nije gay, nego peder, nije site, nego strana, nije password, nego lozinka, nije diler, nego preprodavatelj, lider je vođa, nije hamburger, nego pljeskavica, umjesto brend može se reći robna marka, umjesto fancy pomodarski itd. Također, i za sam letak je rečeno da nije riječ o flajeru, nego o letku, navodi 021.

Taj portal podsjeća da je Javno poduzeće 'Informatika' u listopadu prošle godine s Kulturnim centrom organiziralo natječaj u povodu Europskog dana jezika na kojem je za novu riječ za pojam 'digitalizacija' pobijedila riječ 'ubrojčavanje'.


'Informatikom', tvrtkom koja se bavi naplatom komunalnih usluga i drugim vrstama servisa za građane, i Kulturnim centrom upravlja Treća Srbija, politička organizacija koju u Novom Sadu podupire 1,3 posto građana, a nastala je od bivših članova pokreta ultradesničarske organizacije Dveri.

'Nije poznato jesu li taj elektronički letak s naputkom o pravilnoj uporabi jezika dobili zaposleni i u drugim poduzećima i ustanovama koje vodi ta interesna skupina', zaključuje '021'.

Ta je organizacija u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom (SNS) koja je prije dvije godine preuzela upravljanje Novim Sadom.