JEMENSKI TERORISTIČKI OGRANAK

Napad u Bengaziju osveta je za smrt čelnika Al-Kaide

15.09.2012 u 18:58

Bionic
Reading

Napad na američki konzulat u Bengaziju, na istoku Libije, osveta je za smrt drugog čovjeka Al-Kaide Abu Jahje al-Libija, objavio je jemenski ogranak te ekstremističke mreže, prenosi u subotu američki centar za nadzor islamističkih mrežnih stranica SITE

Al-Kaida na Arapskom poluotoku (AQPA) ujedno poziva muslimane da nastave prosvjede protiv islamofobnog filma snimljenog i produciranog u SAD-u, pozivajući ih da napadnu američka veleposlanstva na Bliskom istoku, u Africi i na Zapadu.

Smrt šeika Abu Jahje al-Libija (...) potaknula je zanos i odlučnost sinova Omara al-Moktara (u Libiji) da se osvete onima koji su se izrugivali s našim prorokom i napadali ga", piše AQPA u priopćenju objavljenom u petak.

AQPA ne preuzima izravno uime Al-Kaide odgovornost za napad izveden na godišnjicu napada u Americi 11. rujna u kojemu su poginula četvorica Amerikanaca, među njima i veleposlanik Christopher Stevens.

Ipak ističe da je "ustanak našeg naroda u Libiji, u Egiptu i u Jemenu protiv Amerike i njezinih veleposlanstava znak koji poručuje SAD-u da njegov rat nije uperen protiv skupina i organizacija (...) nego protiv islamskog naroda koji se digao protiv nepravde, nemoći..."

Vođa Al-Kaide Ajman al-Zavahiri objavio je u ponedjeljak, dan uoči obljetnice napada 11. rujna, videosnimku koja potvrđuje smrt njegova najbližeg suradnika Abu Jahje al-Libija koji je u lipnju ubijen u Pakistanu.

AQPA je usto u drugom priopćenju, također objavljenom u petak, po navodima SITE-a, pozvala muslimane, napose one koji žive na Zapadu, da napadnu američke interese u svojim zemljama.

"Protjerivanjem veleposlanstava i konzulata oslobodimo arapske zemlje od američke prevlasti i bahatosti", piše AQPA koja usto ističe da je "dužnost" muslimana na Zapadu napasti američke interese u zemljama u kojima žive.

AQPA je osnovana u siječnju 2009. spajanjem saudijskog i jemenskog ogranka Al-Kaide. Tu organizaciju vodi Jemenac Naser al-Vahiši koji je vodstvo organizacijom preuzeo nakon smrti Osame bin Ladena.