regrutacija

Nakon zatvora, Wagner nove 'žrtve' za rat u Ukrajini traži po sportskim klubovima

03.03.2023 u 10:20

Bionic
Reading

Financijer Wagnera Jevgenij Prigožin objavio je 2. ožujka da je pokrenuo napore za novačenje plaćenika putem ruskih sportskih klubova

Prigožin tvrdi da je Wagner uspostavio neodređeni broj regrutacijskih centara u sportskim klubovima u nekoliko ruskih gradova kako bi provjerio spremnost novaka i vodio ih kroz proces regrutacije, otkriva Institut za ratne studije (ISW).

Vagnerovci predvode ofenzivu na ukrajinski grad Bahmut, gdje ih velik broj i gine. Oni koji su uspjeli pobjeći iz redova Wagnera tvrde da koriste borce kao topovsko meso. Prigožin je ranije novačio borce u ruskim zatvorima, ali u posljednje vrijeme tamo je opao interes za odlazak na bojište.

Čini se da Wagner sada nastoji politiku regrutiranja usmjeriti na mlade. Zaklada New America primijetila je da Wagnerove organizacijske strukture za regrutiranje odražavaju one koje zapošljava Sveruska organizacija - dobrovoljno društvo za pomoć vojsci, zrakoplovstvu i mornarici Rusije (DOSAAF), ključno za regrutiranje za ruske vojne pričuve, i bivši Pokret mladih iz sovjetske ere. Zaklada New America također je utvrdila veze između Wagner grupe, drugih ultranacionalističkih skupina za regrutiranje i DOSAAF-a.