VAKULA NAJAVLJUJE

Nakon vrućina, izbjeglice čekaju kiše i gromovi

18.09.2015 u 11:30

Bionic
Reading

Vrućine neprimjerene rujnu koje ovih dana vladaju u Hrvatskoj nikako nisu ugodne za izbjeglice koji se preko naše zemlje pokušavaju domoći bogatijih europskih zemalja

Mnogi teško podnose jaku južinu jer pješače desecima kilometara izloženi suncu i visokim temperaturama koje su upravo u nekim dijelovima Slavonije kojima se kreću mjestimično dosezale 38°C. No situacija bi mogla postati još kompliciranija kada krajem tjedna naglo zahladi i počnu padati obilne kiše.

Glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula u svojem Meteo kutku danas piše o toplinskim ekstremima, ali također upozorava na naglu promjenu s kišama, gromovima i vjetrovima koja nam je na vratima.

Ekstremima nema kraja! Nakon mjestimično iznimno visoke temperature zraka u prošlim mjesecima, osobito srpnju, ponegdje i kolovozu, novi rekordi zabilježili su se i u dosadašnjem dijelu rujna, a poneki bi mogao i danas, kada će gotovo posvuda temperatura zraka biti viša od 30°C, za većinu Hrvatske vrlo vjerojatno posljednji put u ovoj godini, piše Vakula.

Osijek, Slavonski Brod, Sisak...

Čak 37,7°C izmjereno je jučer u Slavonskome Brodu i osječkoj zračnoj luci, kao nikada do sada u rujnu, a iako malo niža - 37,4°C - još je zanimljivija temperatura zraka s meteorološke postaje DHMZ-a Osijek Čepin, jer je na njoj povijest svakodnevnih mjerenja počela još 1899. godine.

Vrlo blizu najvišim rujanskim vrijednostima, s razlikom manjom od 1°C, bilo je još ponegdje, primjerice u Gradištu pokraj Županje, zagrebačkom Maksimiru i Plesu, te Šibeniku i Kninu, gdje je vrlo velika vjerojatnost današnje još više temperature, pa i novog rujanskog rekorda.

Iznimno visoka temperatura, ponegdje čak još i viša nego u Hrvatskoj, izmjerena je jučer i u susjednim zemljama, pri čemu je osobito zanimljiv podatak iz Bosne i Hercegovine - u Zenici je izmjereno čak 40°C. Slična je temperatura moguća i danas pa su stoga meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u MeteoAlarm sustavu objavili drugi stupanj upozorenja, od moguća tri.

I noći iznimno tople!

Osim najviše dnevne temperature zraka, i ona najniža, tijekom noći i jutra u mnogim je mjestima visoka kao rijetko kada u povijesti mjerenja, ponegdje čak i kao nikada, barem za drugu polovicu rujna. Na splitskome je Marjanu, primjerice, viša najniža dnevna temperatura zraka od današnje u rujnu zabilježena samo 7. rujna 2008. godine.

More ponegdje i 25!

Osim temperature zraka, iznadprosječno je toplo i more. Manje u primjerice Zadru, gdje je uobičajeno oko 21°C - jučer je bilo 22, ili u Komiži, gdje je prosjek 23 - jučer je bilo 24°C, a više u Šibeniku, Splitu, Hvaru i Dubrovniku, gdje je prosječna rujanska temperatura mora 22°C, a prošlih je dana bila, i još uvijek jest - čak 24°C.

Zahladnjenje, kiša, bura...

No, vrlo je mala vjerojatnost da će takva biti u sljedećem tjednu. Podrobnu vremensku prognozu za sljedeće dane, u kojoj će se spominjati padanje - i temperature i kiše, te gromovi i munje, ponegdje već potkraj subote, te osobito od nedjelje, za HTV će pripremiti Dunja Plačko Vršnak, dipl. ing.