izvijestio uxc

Nakon vojnog udara u Nigeru blago porasla cijena uranija

01.08.2023 u 17:25

Bionic
Reading

Cijena uranija tek je neznatno porasla nakon vojnog udara u Nigeru budući da je rudarenje nastavljeno, izvijestila je u utorak konzultantska kuća UxC, upozorivši ipak da bi rast cijena mogao ubrzati

Cijena uranija, koji se koristi za proizvodnju struje u nuklearnim elektranama i za liječenje raka, porasla je u ponedjeljak s 56,15 na 56,25 dolara po kilogramu, objavio je UxC.

U posljednje tri godine cijena je udvostručena, ali još je znatno niža no što je bila 2007. godine kada se za kilogram moralo izdvojiti 140 dolara.

Francuska tvrtka za nuklearna goriva Orano, koja upravlja rudnicima uranija u Nigeru, izvijestila je prošli tjedan da nastavlja s rudarenjem, unatoč vojnom udaru.

Orano je u utorak ponovio da nastavlja s vađenjem uranija, unatoč planovima Pariza o evakuaciji francuskih državljana iz Nigera. Iz kompanije napominju da su njezini zaposlenici gotovo isključivo nigerski državljani.

Cijena uranija tek je neznatno porasla i zato što Orano ga prodaje na temelju dugoročnih ugovora, a ljetni su mjeseci slabo razdoblje za kratkoročne ugovore, napomenuo je predsjednik UxC-a Jonathan Hinze.

„Takvi događaji obično prodru u psihologiju tržišta s odmakom. Još možemo očekivati veći utjecaj (na cijene - op. ur.) u danima i tjednima koji dolaze”, upozorio je Hinze.

  • +6
Vojni udar / puč u Nigeru Izvor: EPA / Autor: STR

„Svi pokazatelji navode na zaključak da će (udar) biti katalizator za uzlaznu putanju cijena uranija, s obzirom na općenito tijesnu ravnotežu ponude i potražnje za uranijem u ovom trenutku”, naglasio je.

Nuklearna agencija EU-a Euratom priopćila je u utorak da potencijalna obustava isporuka uranija iz Nigera ne bi predstavljala rizik za proizvodnju nuklearne energije u Europi u neposrednoj budućnosti budući da kompanije imaju dovoljno zaliha za tri godine.

U 2022. Niger je bio drugi najveći dobavljač prirodnog uranija za EU, s udjelom u isporukama od 25,4 posto, priopćio je Euratom. Glavni je dobavljač bio Kazahstan, a na trećem je mjestu Kanada.