ANGELA MERKEL

'Nakon ulaska Hrvatske, zatvaramo vrata EU'

13.12.2012 u 18:48

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak se, tijekom obraćanja njemačkom parlamentu Bundestagu uoči summita Europske unije (EU), zauzela za zaustavljanje procesa proširenja EU

'Vjerojatno ćemo u srpnju sljedeće godine pozdraviti Hrvatsku kao 28. članicu Europske unije. No, u ovom trenutku nećemo započinjati pregovore s novim državama o ulasku u EU. Za to, po našem mišljenju, vrijeme još nije sazrelo', rekla je Angela Merkel. Ona je okupljenim zastupnicima Bundestaga objasnila razloge ovakvog stajališta njemačke vlade prema daljnjem proširenju Unije.

'Došlo je do promjena. Što se tiče gospodarske i tržišne konkurentnosti danas gledamo malo pozornije nego što smo to radili prije. I isto tako, temeljitije provjeravamo kada su u pitanju kandidati za članstvo u EU. Temeljitije nego prije provjeravamo ispunjavaju li kandidati zahtjeve koji su uvjet za početak pregovora s ciljem primitka u punopravno članstvo. Mislim da je to ispravno i to je nužno kako bismo sačuvali i kako bismo mogli živjeti na temelju vrijednosti i standarda koji vladaju u Europi', rekla je Merkel tijekom obraćanja Bundestagu uoči današnjeg sastanka Europskog vijeća.

Kršćansko-demokratska unija (CDU), na čijem čelu se nalazi Angela Merkel, i do sada se u nekoliko navrata zauzimala za zaustavljanje procesa proširenja Europske unije s iznimkom Hrvatske. U posljednjih nekoliko mjeseci istaknuti članovi CDU-a, ali i ostalih parlamentarnih stranaka, upozorili su Hrvatsku na to da je uvjet za ratifikaciju pristupnog ugovora Hrvatske i EU, o čemu bi Bundestag trebao odlučivati na proljeće, ispunjenje preostalih zadaća koje je pred Hrvatsku stavila Europska komisija.