NADANOVO CARSTVO KOD OMIŠA

Nakon uhićenja suradnice kupio i petu vilu za 280.000 eura

  • +2

Policija u Vidoševićevim vilama kod Omiša

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/24sata

Bionic
Reading

Nakon što je 'pao' moćni i šarmantni Nadan u medije se počela slijevati bujica šokantnih informacija o koruptivnom i raskošnom stilu života dugogodišnjeg šefa Hrvatske gospodarske komore. Jutarnji doznaje da su Vidošević i Peternel krunskom svjedoku Igoru Premilovcu nudili 10.000 eura da šuti! A Slobodna pak piše kako se nakon uhićenja svoje bliske suradnice Zdenke Peternel njezin šef nije dao smesti, kod Omiša je kupio petu vilu za oko 2,1 milijun kuna i time zaokružio blok vila koje nose imena po njegovoj majci, supruzi i kćerki

Šef uvijek zna napraviti nešto dobro i pametno - bio je znakovit odgovor dugogodišnje predstojnice ureda Nadana Vidoševića, Zdenke Peternel, na pitanje Igora Premilovca kome ide sav taj novac koji je tada već tri godine prao iz HGK. Premilovac, koji je prije radio u marketingu, ovako je istražiteljima prepričao razgovor sa Zdenkom Peternel, dugogodišnjom desnom rukom Nadana Vidoševića, vođen, prema Premilovčevim riječima, u opuštenoj atmosferi, piše Jutarnji list

Premda neki smatraju kako je marketinški stručnjak Davor Komerički jedina osoba koja je teretila Peternel i Vidoševića, to nije tako. Naime, postoji već čitav niz iskaza, ali i drugih materijalnih dokaza koji izravno terete Zdenku Peternel, a neizravno i svježe uhićenoga Vidoševića. Premilovac, koji je pred istražiteljima razotkrio čitavu priču o tome kako je godinama preko svoje češke tvrtke Remorker International prao novac za niz tvrtki, među kojima i HGK, u svojoj je obrani itekako spomenuo i Vidoševića, premda ga nikad nije osobno upoznao.

Nakon rada u marketinškoj agenciji Unex, Premilovac je zajedno sa suprugom 2006. odlučio početi samostalni biznis kao organizator evenata. Za pomoć se obratio svojem dugogodišnjem znancu Davoru Komeričkom.

'Dadu sam poznavao od kraja devedesetih, a znam da je za HGK radio od 1997', rekao je Premilovac.

Komeričkoga je zamolio da ga angažira kao podizvođača na svojim poslovima organizacije raznih događaja, i to najčešće kao stručnjaka za rasvjetu, no sudbina će ih obojicu odvesti u drugom smjeru. Komerički ga je 2007. pitao je li voljan izvući neku lovu iz HGK, odnosno da na osnovi 'šatro' marketinških poslova s Komorom prima novac na svoje tvrtke, a da zatim novac podiže s računa i vraća ga 'na ruke'. Premilovac je pristao, a ubrzo je upoznao i Zdenku Peternel.

Prve naznake da idila neće trajati vječno pojavile su se početkom 2011, kada je u HGK najavljeno da dolazi Državna revizija.

Tada je Premilovca nazvala Peternel i rekla mu da hitno moraju srediti papire budući da on godinama nije davao nikakvu dokumentaciju za svoje fiktivne poslove. U to vrijeme, dakle sve do lipnja 2011, on je sa Zdenkom Peternel učestalo komunicirao te su zajedno proizvodili antidatiranu dokumentaciju kako bi se pokrile rupe u papirima.

Kad je Porezna uprava počela raditi svoj posao postalo je jasno da brod neumitno tone. Premilovac je, navodi Jutarnji, pozvan na kavu u Gradsku kavanu. Dočekao ga je nepoznati muškarac i ponudio mu 10.000 eura da se sve riješi, rekavši da je to novac za odvjetnike koji bi branili tvrtke preko kojih se prao novac. 'Par puta je spomenuo frazu ‘šef sve zna, ne brini se’, ali nije spominjao imena, no ja sam zaključio da govori o Vidoševiću. Rekao sam mu da taj novac ništa ne pokriva i da je to uvredljivo', ispričao je Premilovac tužiteljima.

Slobodna Dalmacija otkriva kako je Nadan Vidošević dva tjedna prije negoli će završiti u Remetincu odradio još jedan veliki posao od 280.000 eura: kupio je, naime, luksuznu kuću za odmor udaljenu tek pedesetak metara od mora u mjestu Nemiri kod Omiša.

Zanimljivo je da je to jedna u nizu kuća koje je poput kockica složio jednu pored druge pritvoreni neimar Nadan. Zanimljiv je razgovor novinara s jednim mještaninom, koji je na pitanje jesu li obje Vidoševićeve kuće u blizini, odgovorio: 'Šta obje kuće? Ima Nadan ovdje i treću i četvrtu i petu kuću! I sve su jedna pored druge.'

Dakle, nakon uhićenja svoje bliske suradnice Zdenke Peternel Nadan Vidošević se nije dao smesti, kod Omiša je kupio petu vilu za oko 2,1 milijun kuna i time zaokružio blok vila koje nose imena po njegovoj majci, supruzi i kćerki.

Podsjetimo, Vidošević samo u nekretninama ‘teži’ bar 10 milijuna eura, a jedan (milijun eura) mu je omogućio grad Split. Mediji su objavili da je u Vidoševićevoj kući u Zagrebu, na Gornjem Prekrižju, pronađena tajna prostorija s kolekcijom vrijednih umjetničkih djela, za koju Jutarnji tvrdi da je 'najveća kolekcija slika na Balkanu'. Umjetnine koje posjeduje Vidošević prema gruboj procjeni vrijede nekoliko milijuna eura. Pod istragom je 107 umjetničkih djela te čijim su novcem plaćena. Među njima su vrhunska ostvarenja poznatih umjetnika Vlahe Bukovca, Joze Kljakovića, Celestina Medovića...