ODMAK OD SALONSKE LJEVICE

Nakon suza SDP-ovce čeka i znoj: Prvi sastanak reformatora stranke već u utorak

24.07.2017 u 17:44

Bionic
Reading

Na maratonskom sastanku Središnjeg odbora SDP-a, kojem je prethodilo i Predsjedništvo, palo je u nedjelju nekoliko suza zbog raspuštanja ogranaka. No, osim suza, bit će tu i znoja jer se glavna oporbena stranka odlučila pošto-poto vratiti na stare staze slave. Stoga će se trust mozgova koji mora napraviti novi SDP sastati već u utorak

Reformacijskim timom predsjeda šef stranke Davor Bernardić, dok su u radnoj skupini 'teškaši' s Iblerova trga poput Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića i Rajka Ostojića. Tu su i Karolina Leaković, Marija Lugarić, Biljana Gaća, Vesna Škulić te SDP-ov veteran Davorko Vidović. Među njima su i politolog Berto Šalaj te ekonomist Josip Tica.

Ovaj udarnički tim, kako doznaje tportal, sastat će se već u utorak na prvom koordinacijskom sastanku te će definirati glavne sektore na kojima će bazirati novi program i politiku stranke.

A da je radno ljeto pred njima, dokazuje i činjenica da se moraju uhvatiti u koštac i sa statutom i s definiranjem programa koji datira iz 1996., no moraju jasno odrediti i politički smjer stranke. Iz izjave Davora Bernardića jasno je da će naglasak biti na socijalnim pitanjima, povratku radništvu i ugroženim skupinama u društvu, što je on više puta isticao. Očito je čuo kritike da su postali salonski ljevičari koji se bave samo ideološkim temama.

'Ide se prema najosjetljivijim skupinama, a SDP će idejno i operativno kroz zakonske inicijative i prijedloge imati odgovore na najteže probleme u društvu, poput odlazaka mladih iz Hrvatske, depopulacije i socijalne nepravde', doznajemo u stranci.

  • +9
Glavni odbor SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Bernardić najavljuje novi put i novi smjer pomoću kojih bi im se rejting trebao okrenuti iz negativne i doći na pozitivnu putanju.

Radna grupa će postaviti smjernice i rokove te će nacrt ići prema članstvu kako bi se članove aktiviralo da iznesu svoje mišljenje. Paralelno s tim rade i savjeti pa će se krajem kolovoza naći i raspraviti teze.

Sredinom jeseni trebali bi imati dovršenu novu platformu SDP-a, kao i novi statut koji će potom predstaviti na konvenciji stranke. Nakon toga ih čekaju unutarstranački izbori, stoga je ovo očito Bernardićev pokušaj da učvrsti svoju poljuljanu poziciju vođe socijaldemokrata.

U stranci već sada postoje dvije frakcije, ona Ranka Ostojića i ona Miranda Mrsića, a potonji je nedavno zamalo izletio iz stranke jer je otvoreno kritizirao šefa SDP-a.

Ovaj dvojac nije među navedenim reformatorima stranke, no očito ih je Bernardić primirio jer nakon jučerašnje dramatične sjednice nisu izlijetali u javnost iznoseći kritike.