napad na umirovljenog brigadira hv-a

Nakon što je prozvao Selaka zbog bombardiranja Vinkovaca, pitali smo MORH ima li Banožić dokaze za to, evo što su nam odgovorili

17.05.2022 u 15:58

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić u ponedjeljak je u izjavi medijima u Divuljama neizravno prozvao umirovljenog brigadira i bivšeg pilota HRZ-a Ivana Selaka da je tijekom Domovinskog rata sudjelovao u bombardiranju Vinkovaca. Pitali smo Ministarstvo obrane je li to htio reći te ima li kakvih dokaza za takvu tvrdnju

S obzirom da Banožić nije izravno rekao da je Selak bombardirao Vinkovce, ali je iz onoga što je rekao bilo nedvosmisleno jasno da je na to mislio, pitali smo u MORH-u da nam pojasne što je ministar želio time reći. Tako smo ih odmah u ponedjeljak, nedugo nakon izjave, pitali je li ministar u izjavi stvarno optužio Selaka da je sudjelovao u bombardiranju Vinkovaca, kada se to dogodilo te ima li ministar dokaze za tu svoju tvrdnju i je li ih spreman podastrijeti javnosti. Prilično neuobičajeno za MORH, odgovor smo dobili već sljedećeg dana, a sastoji se od tri rečenice.

'Ministar obrane Mario Banožić u Divuljama je podijelio svoje iskustvo iz Domovinskoga rata. Rekao je da neće oko toga postavljati nikakva pitanja, ali da će postavljati pitanja vezana za remont MiG-ova. U toj izjavi sve je rečeno i neće se dodatno pojašnjavati', piše u odgovoru MORH-a.

No, MORH-ov odgovor i nije baš na tragu onoga što je ministar govorio. Naime, istina je da je on propitivao Selakovu ulogu u remontu MiG-ova otprije desetak godina, no s time je završio i krenuo je pričati o tome kako je proživio avionske napade na Vinkovce u Domovinskom ratu i kako mu je bila pogođena obiteljska kuća te je taj segment završio na sljedeći način:

'Imam pravo postavljati ta pitanja, ali neću. To je da gospodin Selak to objašnjava hrvatskim braniteljima, kada već ovako postavlja se tvrdo u odnosu na svu povijest koju smo imali...'

  • +19
Svečanost u Divuljama Izvor: Pixsell / Autor: Milan Šabić

Iz onoga što je ministar rekao može se zaključiti da se dio 'To je da gospodin Selak to objašnjava hrvatskim braniteljima...' odnosi na prethodno izrečeni dio o bombardiranju ministrove obiteljske kuće u Vinkovcima. Ako je ministar želio reći da Selak braniteljima treba objasniti svoju ulogu u remontu MiG-ova, onda je pitanje zašto je usred te priče ubacio dio o vlastitom iskustvu Domovinskog rata i bombardiranja njegove kuće u Vinkovcima, čime je potpuno promijenio smisao onoga što je do tada govorio.

U nastavku možete pročitati trankript onoga što je ministar rekao u ponedjeljak ili poslušati u videu, a sporni dio počinje oko 2:30.

'Osobne stavove gospodina Selaka neću komentirati, jedino ga mogu pitati kao ministar obrane, to je njegova uloga u remontu MiG-ova, što je on to učinio, na koji je način to činio kao dio toga tima, zašto građani koji su financirali taj remont ni dan danas nemaju jasne odgovore. Također, imam pravo postavljati još neka pitanja, koje neću činiti. Iako, kao dijete, proživio sam Domovinski rat u Vinkovcima, proživio nekoliko puta same avionske napade, pa čak i na našu obiteljsku kuću i kad je gotovo do polovice srušen samostan časnih sestara gdje je bila smještena većina ljudi iz te ulice u centru grada. Imam pravo postavljati ta pitanja, ali neću. To je da gospodin Selak to objašnjava hrvatskim braniteljima, kada već ovako postavlja se tvrdo u odnosu na svu povijest koju smo imali, koju smo danas imali prilike čuti od pukovnika Ivandića, na koji način se stvaralo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i koja je uloga njih i zašto dan danas daje podršku. U konačnici vidimo da kolege piloti daju jasnu podršku pukovniku Ivandiću samimi ovim činom odnosno predlaganjem projekta koji sam kao ministar imao čast poduprijeti', rekao je ministar u ponedjeljak u Divuljama.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: N. N.