VAKULA NAJAVLJUJE

Nakon rekordnih vrućina smrzavanje i snijeg!

18.04.2016 u 09:39

Bionic
Reading

Dosadašnji dio travnja diljem Hrvatske bio je znatno topliji nego što je uobičajeno. I u ovome će tjednu biti relativno toplo, ali na kopnu većinom ne kao do sada.

Bura i sjeverni vjetar, ponegdje čak i s olujnim udarima, već sutra će zamijeniti sadašnje jugo i jugozapadnjak. Bit će i kiše i grmljavine! Ponegdje već danas, te posebice noćas i sutra! A i s vremenom u posljednjem travanjskom tjednu i prvom svibanjskom moglo bi biti dosta razočaranih, posebice onih koje je "razmazila" dosadašnja neuobičajena toplina, piše u svojem Meteo kutku glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Do sada kao rijetko kada, ponegdje i nikada…

… barem u znanoj povijesti mjerenja. Srednja temperatura zraka, i najviša dnevna, i najniža, prvih 17 dana travnja mjestimice je, rijetko, još i bila viša nego ove godine, ali ovako dugo razdoblje topline, koje je počelo još potkraj ožujka i još uvijek traje u većini Hrvatske - nikada do sada nije zabilježeno.

U Osijeku, primjerice, gdje podaci najviše dnevne temperature zraka na meteorološkoj postaji DHMZ-a postoje od 1899. godine, ovogodišnja srednja najviša temperatura zraka u razdoblju 28. ožujka – 17. travnja je čak 22,0 °C – uobičajena za drugu polovinu svibnja!
Inače, više od jučerašnjih 29,5 °C, i to za poneku desetinku °C, u Osijeku je tako rano u godini izmjereno samo 6. travnja 1941. i 1968. godine. Valja spomenuti i kako je ta temperatura zraka primjerena najvišim prosječnim vrijednostima u najtoplijem dijelu ljeta.

I na zagrebačkome je Griču srednja najviša temperatura zraka prošla 3 tjedna rekordna – 20,9 °C, a podaci najviše dnevne temperature postoje još od 1881. godine.

A i na splitskome Marjanu, gdje je povijest mjerenja nešto kraća, bilježe se rekordi srednje temperature zraka za prošlo trotjedno razdoblje, i za najvišu dnevnu temperaturu zraka, koja je 20,3 °C, a i za najnižu, koja se događa uglavnom tijekom noći i jutra.

U ovome tjednu svježije, ali ne posvuda

Premda u ovome tjednu u većini kopnene Hrvatske neće biti toplo kao prošlih dana, srećom za mnoge – ni vjetrovito, odstupanje od prosječnih vrijednosti uglavnom će se održati, ponegdje čak i još povećati, osobito na moru.

Osim na svježija poslijepodneva u kopnenom području, od kojih će do vikenda mjestimice biti kišno današnje i sutrašnje, valja spomenuti i hladnija jutra, napose od srijede do petka, čak i uz mogućnost slaba mraza. Ništa neobično za travanj, premda bi neke moglo iznenaditi.

Festival znanosti, od 18. do 24. travnja

Ovogodišnjoj temi „Znanost i umjetnost“ meteorolozi će pridonijeti izložbama, filmom, radionicama i predavanjima, namijenjenima publici od predškolskog uzrasta do maturanata, a jamačno će i stariji otkriti barem poneku do sada nepoznatu im meteorološku "sitnicu".

A nakon Festivala znanosti – hladnoća prodire do kosti?

No, neće biti baš tako hladno, ali sve je veća vjerojatnost kako će posljednjih tjedan dana travnja biti osjetno svježije nego do sada, možda čak i od prosjeka za to doba godine, te oblačnije, uz češću kišu. Štoviše, u gorju može biti i snijega, barem onom višem, iznad 1000 m n. m., a hoće li i u nižem, te hoće li zimske gume dobro doći na automobilima koji će putovati kroz Gorski kotar i Liku i nakon zakonske obveze njihova korištenja tek ćemo vidjeti u prognozama koje slijede.