susret sa zelenskim

Nakon razgovora s Bidenom u Ukrajinu stiže talijanska premijerka Meloni

21.02.2023 u 09:33

Bionic
Reading

Talijanska premijerka Giorgia Meloni na putu je za Kijev gdje će se sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, prenose u utorak talijanski mediji

Meloni se noćnim vlakom uputila iz Poljske u Kijev, a njezin dolazak u glavni grad Ukrajine se očekuje tijekom jutra, izvijestio je televizijski kanal Sky TG24.

U ponedjeljak navečer talijanska premijerka telefonski je razgovarala s američkim predsjednikom Joeom Bidenom koji se upravo vratio u Poljsku nakon iznenadnog posjeta Kijevu, objavila je talijanska vlada.

"Dvoje čelnika je razgovaralo o njihovoj bliskoj suradnji glede pomoći Ukrajini, uključujući sigurnosnu, gospodarsku i humanitarnu pomoć", priopćeno je iz premijerske rezidencije.

Meloni, koja je postala premijerka u listopadu, kazala je da je namjerava posjetiti Kijev prije 24. veljače, prve obljetnice početka invazije Rusije na Ukrajinu.

Premijerka je podsjetila da je Italija Kijevu već uputila financijsku, vojnu i humanitarnu pomoć te najavila slanje Ukrajini električne opreme kako bi se uspostavila opskrba električnom energijom za tri milijuna ljudi.

  • +30
Rat u Ukrajini 21.02.2023. Izvor: Profimedia / Autor: Jamie Wiseman / dmg media / Profimedia

Na vojnom planu, Italija bi u suradnji s Francuskom trebala na proljeće Ukrajini isporučiti obrambeni sustav zemlja-zrak srednjeg dometa MAMBA.

Ona na taj način nastavlja politiku svog prethodnika Maria Draghija, no Meloni u svojoj koalicijskoj vladi ima i proruske partnere, posebice šefa Lige Mattea Salvinija i čelnika stranke  Forza Italia Silvija Berlusconija koji je osobni prijatelj Vladimira Putina.

Berlusconi je 12. veljače rekao da se, kada bi bio šef vlade, ne bi sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem jer ga krivi za rat s Rusijom.