humanitarna katastrofa

Nakon požara u izbjegličkom kampu Moria u Grčkoj, Hrvatska spremna za prihvat 12 djece

11.09.2020 u 08:39

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) potvrdilo je da je Hrvatska bila spremna primiti desetero djece bez pratnje iz Grčke. No, nakon požara, koji je kamp Moria na grčkom otoku Lezbosu pretvorio u zgarište, u Vladi su odlučili da će Hrvatska primiti još dvoje djece

Katastrofalni požar koji je u noći s utorka na srijedu uništio migrantski kamp na grčkom otoku Lezbosu ponovno je u fokus stavio sudbinu izbjegličke djece bez skrbnika. Njih oko 400 živjelo je u kampu Moria koji je ovog tjedna poharala vatra, a Europska komisija obvezala se da će financirati njihov novi privremeni smještaj na grčkom kopnu.

Djeci koja žive u migrantskim kampovima na grčkim otocima (ne samo Moriji) bez pratnje odraslih, Komisija, međutim, pokušava još od ožujka osigurati novi, trajni smještaj u drugim zemljama članicama Europske unije. U Komisijin plan dobrovoljno se uključilo 11 država EU, među njima i Hrvatska.

  • +42
Požar u izbjegličkom kampu Morija Izvor: EPA / Autor: STRATIS BALASKAS

“Ne vidim da bi itko razuman mogao biti protiv toga da i mi pomognemo određenom broju djece koja žive u bitno drukčijim uvjetima nego što žive naša djeca”, objašnjavao je premijer Andrej Plenković u ožujku. Šest mjeseci kasnije nijedno dijete još nije preseljeno u Hrvatskoj. No, to bi se, kako doznaje Telegram, konačno trebalo promijeniti.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) potvrdilo je da je Hrvatska bila spremna primiti desetero djece bez pratnje iz Grčke. No, nakon požara, koji je kamp Moria pretvorio u zgarište, u Vladi su odlučili da će Hrvatska primiti još dvoje djece. “S pripremama za premještaj 12 maloljetnika iz Grčke započet ćemo u suradnji i koordinaciji s njemačkim Predsjedništvom i Europskom komisijom”, kažu u MUP-u.