Organizacija islamske suradnje

Nakon paljenja Kurana u Švedskoj OIC pozvao na akciju sprečavanja novog spaljivanja

02.07.2023 u 16:51

Bionic
Reading

Organizacija islamske suradnje (OIC) sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji pozvala je u nedjelju na zajedničku akciju čija je svrha spriječiti ponovno spaljivanje primjeraka Kurana, samo nekoliko dana nakon incidenta ispred džamije u Stockholmu

Članovi OIC-a, njih 57, okupilo se u sjedištu organizacije u Džedi kako bi reagirali na incident koji se dogodio u srijedu. Tada je Iračanin koji živi u Švedskoj, Salwan Momika (37), nogama zgazio primjerak svete muslimanske knjige te je nekoliko stranica zapalio.

Incident se poklopio s početkom muslimanskog praznika Kurban-Bajrama i završetkom godišnjega velikog hodočašća u Meku u Saudijskoj Arabiji, što je potaknulo gnjevne reakcije diljem muslimanskog svijeta.

U nedjelju je OIC pozvao države članice da "poduzmu zajedničke mjere kojima bi se spriječilo da se ponovno oskvrne primjerak Kurana", stoji u priopćenju objavljenom nakon "izvanrednog" sastanka organizacije.

Glavni tajnik OIC-a, Hissein Brahim Taha je "istaknuo potrebu da se pošalje jasna poruka o tomu da djela oskvrnuća Kurana nisu tek puki islamofobični incidenti", stoji u priopćenju.

"Moramo stalno podsjećati međunarodnu zajednicu na hitnu potrebu primjene međunarodnog prava, kojim se vrlo jasno zabranjuje bilo kakvo zagovaranje vjerske mržnje", dodao je.

Zemlje u kojima živi većinsko muslimansko stanovništvo, poput Iraka, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata ili Maroka su, u znak protesta pozvale na razgovor švedske veleposlanike.

Skup na kojemu su spaljene stranice Kurana odobrila je švedska policija, no kasnije je otvorena istraga zbog "djelovanja protiv jedne etničke skupine".