LJUBO JURČIĆ

Nakon izbora - velika koalicija

Ljubo Jurčić

Ljubo Jurčić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Ljubo Jurčić je u intervjuu Novom listu izjavio da bi nakon parlamentarnih izbora trebalo razmisliti i o mogućoj velikoj koaliciji ako je to rješenje koje će zemlju izvući iz krize. Prije dvije godine Ljubo Jurčić bio je premijerski kandidat SDP-a, a danas iz saborskih klupa u koje je ušao na listi socijaldemokrata za HDZ-ovu premijerku Jadranku Kosor odrađuje 'specijalni zadatak' spašavanja Podravke, kao predsjednik Nadzornog odbora te aferama pritisnute tvrtke

U razgovoru za Novi list Jurčić je rekao da prihvaćanje mjesta u NO-u Podravke nije uvod u njegov politički angažman u Vladi HDZ-a, nego je nastavak kontinuirane suradnje s Vladom, budući da od devedesetih godina surađuje sa svim hrvatskim vladama.

'Razlikujem stranački status i stranačke interese od nacionalnog interesa, čijem sam ostvarenju uvijek voljan pomoći', rekao je saborski zastupnik SDP-a. Kaže da njegova uloga nije na tragu bilo kakvog slabljenja uloge gospodina Polančeca niti je preuzimanje NO-a Podravke na tom tragu. 'Mislim da bi potpredsjedniku Vlade, koji je zatrpan potpredsjedničkim i ministarskim poslovima i ne stigne se koncentrirano baviti pojedinim problemom, moj ulazak u NO Podravke mogao predstavljati samo pomoć', objasnio je Jurčić te još jednom odbio špekulacije da se nalazi na pragu ulaska u Vladu HDZ-a.

Kaže da njegova suradnja s premijerkom Kosor nije izraz nezadovoljstva načinom vođenja SDP-a od strane Zorana Milanovića.
'U posljednje dvije godine politika SDP-a zabavljala se drugim temama u kojima nije baš bilo potražnje za mojim sposobnostima. Ja sam se, kao hrvatski ekonomist, u skladu sa svojom poslovnom i ljudskom etikom stavio na raspolaganje Vladi da pomognem zemlji u područjima koja su moja specijalnost', objašnjava Jurčić koji ne ramišlja o mogućem vraćanju zastupničkog mandata natrag stranci.

Na pitanje novinarke Novoga lista, zalaže li se, budući da u posljednje vrijeme promovira stav da bi se svi, bez obzira na stranačke boje, morali angažirati na rješavanju strateških problema zemlje, za formiranje vlade nacionalnog jedinstva, Jurčić odgovara da u prvom koraku ne, ali ako se stranke dogovore oko nacionalnih ciljeva, onda nakon izbora treba razgovarati i o velikoj koaliciji, ako bi takvo rješenje bilo jamstvo da će se efikasnije postići ti ciljevi, prije svega izvlačenje zemlje iz krize.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi