damir krstičević

'Nakon Domovinskog rata dopuštena je erozija pobjedničkog duha Hrvatske vojske'

03.04.2018 u 15:01

Bionic
Reading

Vraćanje materijalnih prava vojnicima, kupovina borbenih aviona F-16, kao i vraćanje vojske u gradove, neke su od stvari o kojima je ministar obrane Damir Krstičević govorio na ispraćaju novog kontingenta hrvatskih vojnika koji idu u misiju NATO-a 'Ojačana prednja prisutnost' u Poljsku

'Hrvatska vojska mora biti prožeta simbolima i vrijednostima Domovinskog rata, koji je temelj moderne hrvatske države, a hrvatski branitelji su kamen-temeljac', rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević na ispraćaju 2. kontingenta za Poljsku, te dodao da je u godinama nakon Domovinskog rata 'oduzimanjem materijalnih prava, staražarskog dodatka, naknade za terenski rad i zapuštanjem sustava' dopuštena erozija pobjedničkog duha Hrvatske vojske.

'Izravna posljedica takvih mjera bio je smanjen interes naših mladih za vojsku', usvrdio je Krstičević i dodao kako se polako vojnicima vraćaju oduzeta materijalna prava.

Po njegovim riječima, vojnicima će se nakon odrađenoga dvogodišnjeg ugovora ponuditi ugovor na neodređeno vrijeme. Uz to, vojska se vraća u gradove, gdje joj je, kako je ustvrdio, i mjesto, te će do kraja godine u Varaždin biti vraćeni pripadnici legendarnih Puma, a ustrojit će se i satnija mornaričko-desantnog pješaštva u Pločama.

Krstičević je spomenuo i kupnju zrakoplova F-16 od Izraela, rekavši kako je riječ o povijesnoj odluci Vlade.

'Ojačana prednja prisutnost'

Pogledajte ispraćaj hrvatskih vojnika u misiju NATO-a u Poljskoj

Pogledaj galeriju

'Naš san je 2020. godine, kada prvi put predsjedamo Europskom unijom i slavimo 25. godina vojno-redarstvene akcije 'Oluja', na hrvatskom nebu vidjeti prva dva aviona u rukama hrvatskih pilota, 2021. šest i godinu dana iza toga još četiri', poručio je, dodajući kako odluka o kupnji zrakoplova pokazuje odgovornost vlasti prema budućim generacijama i ima značenje za cijelo hrvatsko društvo te ne znači samo dobitak za sigurnost i obranu, već otvara vrata intentiviranju gospodarske, znanstvene i starteške suradnje s Izraelom.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora Mirko Šundov rekao je kako je cilj odlaska 2. hrvatskog kontigenta u Poljsku jačanje kolektivnog odvraćanja i obrane Saveza na istočnom krilu NATO-saveza. 'Ojačana pojačana prednja pristutnost NATO-oa potvrđuje i pokazuje zajdništvo i jedinstvo država članica te snažnu transantlantsku vezu', rekao je general Šundov, dodajući kako Republika Hrvatska svojim sudjelovanjem u tim aktvinostima potvrđuje solidarnost prema partnerima i dokazuje da je vjerodostojna članica Saveza predana zajedničkim ciljevima.

  • +19
Ispraćaj 1. hrvatskog kontingenta u Poljsku Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak

Govorili su i zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, brigadni general Denis Tretinjak te zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Siniša Jurković, koji je vojnicima 2. hrvatskog kontigenta poručio kako će kroz obnašanje zadaća u sklopu multinacionalne borbene grupe pod vodstvom SAD-a u Poljskoj pridonijeti kolektivnoj obrani NATO-saveza te kako vjeruje da će svi pripadnici kontigenta pritom dati maksimalni doprinos.

Istom prigodom obilježena je i 11. obljetnica ustroja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, a tim su povodom položeni vijenci kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade. U kapelici u krugu vojarne vojni kapelan don Marko Medo služio je misu, a blagoslovio je i temeljni kamen koji je na kraju svečanosti u krugu vojarne položen za novu kapelicu. Dodijeljene su i nagrade, priznanja i promaknuća, a u krugu vojarne postavljen je i taktičko-tehnički zbor oružja i opreme.

Na svečanosti su bili članovi obitelji i rodbina vojnika koji odlaze u misiju u Poljsku te predstavnici lokalnih vlasti s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem na čelu.

HRVATSKA ZIMA I PROLJEĆE

Mjesec odrona, hladnoće, bujica i prosvjeda: Na miru prelistajte najbolje fotografije ožujka

Pogledaj galeriju