NAJTRAŽENIJA UMJETNINA U HRVATSKOJ

Nakon 20 godina pronađena pet milijuna kuna vrijedna slika

08.02.2013 u 19:06

Bionic
Reading

Nakon 20 godina pronađena je slika 'Bogorodica s djetetom' vrijedna oko 700 tisuća eura koja je nestala 1993. godine iz Konzervatorskog odjela u Splitu, piše Jutarnji list

'Nakon intenzivnog kriminalističkog istraživanja koje su poduzeli policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta ove uprave, u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Splitu prikupljena su saznanja i nesporni materijalni dokazi u odnosu na počinitelja kaznenog djela teške krađe koja je izvršena 29/30. prosinca 1993. godine. Naime, navedenog datuma nepoznati počinitelji su u Splitu iz Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Split otuđili umjetničku sliku ulje na platnu, koja potječe iz 16. stoljeća nepoznatog autora, na kojoj je prikazana 'Bogorodica s djetetom Ivanom Krstiteljem i sv. Jurjem s anđelom', dimenzija 133x94 cm, vlasništvo Samostana časnih sestara benediktinki na otoku Krku', priopćeno je iz PU splitsko-dalmatinske.

Iz policije su, kako piše Jutarnji list,  rekli da je slika pronađena i oduzeta i da će biti poslana na restauraciju u Konzervatorski odjel u Splitu, nakon čega će biti vraćena Samostanu časnih sestara benediktinki na otoku Krku.

U policijskoj akciji je uhićen 42-godišnjak sa šireg područja Splita, protiv kojeg je nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu podnesena kaznena prijava.