priopćila bijela kuća

Nakon afere kineskih balona; Washington i Peking obnovili veze na najvišoj razini

11.05.2023 u 18:28

Bionic
Reading

Službeni Washington i Peking, koji od veljače i afere kineskih balona nisu održavali komunikaciju, obnovili su diplomatske veze na najvišoj razini, priopćila je u četvrtak Bijela kuća

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Joea Bidena, Jake Sullivan, sastao se u srijedu i u četvrtak u Beču s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yiom, navodi američka administracija, dok su veze dviju velesila i dalje krajnje napete zbog diplomatskog, vojnog, gospodarskog i tehnološkog suparništva širokih razmjera.

Dvojica visokih dužnosnika imala su "otvoren, sadržajan i konstruktivan razgovor", ističe Bijela kuća, a službena agencija Xinhua govori o susretu koji treba "ukloniti zapreke" u kinesko-američkim vezama.

Tema razgovora bio je "ruski rat protiv Ukrajine" i pitanja u vezi s Tajvanskim tjesnacem, što su dva najosjetljivija pitanja u bilateralnim vezama.

Washington je više puta upozorio Kinu da vojno ne pomaže Rusiji.

Sjedinjene Države su uz to zabrinute i za pitanje Tajvana, teritorija na koji Kina polaže pravo.

"Wang Yi je jasno izložio kinesko službeno stajalište o tajvanskom pitanju", izvijestila je pak Xihnua.

Ovaj sastanak na najvišoj razini dolazi nakon višetjednog gotovo potpunog prekida komunikacije između dviju prijestolnica.

U veljači je napetost između Kine i SAD-a dodatno porasla kada su iznad američkog teritorija opaženi kineski baloni, što je Washington ocijenio špijunskom operacijom.

Tada je američki državni tajnik Antony Blinken u posljednji trenutak otkazao putovanje u Kinu.

Sastanak u Beču potiče nagađanja o skorom susretu Joea Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Odgovarajući u srijedu na pitanje u tom smislu, američki predsjednik je rekao: "Ostvaren je napredak. Bit će to u redu".