najveće gospodarstvo

Inflacija u SAD-u neznatno usporila u travnju

10.05.2023 u 17:14

Bionic
Reading

Inflacija u SAD-u marginalno je usporila u travnju, odražavajući daljnji pad cijena energije, uključujući jeftiniji benzin i plin u odnosu na isto razdoblje lani, pokazali su u srijedu podaci ministarstva rada

Godišnja stopa inflacije u najvećem svjetskom gospodarstvu iznosila je u travnju 4,9 posto i bila je za 0,1 postotni bod niža nego u prethodnom mjesecu, kliznuvši na najnižu razinu od travnja 2021. godine, navode u ministarstvu.

U veljači iznosila je šest posto, a u siječnju 6,4 posto. Na vrhuncu je bila u lipnju prošle godine, kada je dosegnula 9,1 posto, najvišu razinu od studenoga 1981. godine.

Kada se isključe cijene hrane i energije, temeljna inflacija kliznula je u travnju također za 0,1 postotni bod, na 5,5 posto.

Na mjesečnoj razini potrošačke cijene u travnju su porasle za 0,4 posto, ubrzavši nakon blagog, 0,1-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Kada se pak isključe energija i hrana, temeljna mjesečna inflacija zadržala se na razini iz prethodnog mjeseca kada je iznosila 0,4 posto.

Energija je na mjesečnoj razini poskupjela 0,6 posto, nakon zamjetnijeg pojeftinjenja, za 3,5 posto u ožujku. Na godišnjoj razini pojeftinila je 5,1 posto, nakon pojeftinjenja za 6,4 posto u ožujku.

Cijene benzina na mjesečnoj su razini porasle za tri posto, ali su na godišnjoj bile niže za 12,2 posto. Lož ulje pojeftinilo je 4,5 posto na mjesečnoj i 20,2 posto na godišnjoj razini.

Pojeftinila je i struja na mjesečnoj razini, za 0,7 posto, ali je još uvijek bila skuplja za 8,4 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Plin je pojeftinio treći mjesec zaredom, i to za 4,9 posto u odnosu na mjesec ranije. Pojeftinio je i na godišnjoj razini, za 2,1 posto, nakon što je u ožujku na godišnjoj razini bio skuplji za 5,5 posto, a u veljači za 14,3 posto.

Kućanstva su za hranu u travnju izdvajala 0,2 posto manje novca nego u ožujku, kada ih je hrana stajala 0,3 posto manje, što je bilo prvo pojeftinjenje hrane na mjesečnoj razini od rujna 2020. godine.

Usporedba s prošlogodišnjim travnjem pokazala je pak da je kućanstva hrana i dalje skuplje stajala, i to 7,1 posto više. U ožujku ih je stajala 8,4 posto više nego prije godinu dana, pokazuju tablice ministarstva rada.

Poticaj ubrzanom rastu cijena na mjesečnoj razini bilo je poskupljenje rabljenih vozila, za 4,4 posto. U ožujku cijene su im bile pale za 0,9 posto.