KOME STANDARD, KOME NADSTANDARD?

Nakić tvrdi: povećat ćemo, a ne smanjiti prava pacijenata

02.02.2016 u 10:36

Bionic
Reading

Kvaliteta, uvođenje reda i potpune transparentnosti te financijski održiv sustav u kojem je novac koncentriran na liječenje bolesnika, tako bi trebao izgledati hrvatski zdravstveni sustav kako uvjerava ministar zdravstva Dario Nakić, koji je gostujući u HRT-ovoj emisiji Studio 4 rekao da danas od ministra financija neće tražiti povećanje proračuna, a još uvijek nije detaljnije objasnio što bi trebao značiti standard i nadstandard u zdravstvenim uslugama

'Proračunski plan za zdravstvo za 2016. je bio veći za 300 milijuna kuna, ali od ministra financija danas neću tražiti povećanje proračuna. Uvest ćemo racionalizaciju unutar sustava, a novac ćemo koncentrirati na najbitnije - liječenje bolesnika, rekao je Nakić gostujući u HRT-ovoj emisiji Studio 4 istaknuvši da će inzistirati na kvaliteti, uvođenju reda i potpune transparentnosti te financijski održivom sustavu.

Nakić i dalje tvrdi da smanjenja prava pacijenata neće biti i da mu je namjera upravo suprotna –'povećanje prava pacijenata, naime, određene usluge ćemo staviti u nadstandard - stručna društva će odrediti standard, ali ako netko želi nešto više, dobit će to za novac, a taj novac ćemo upotrijebiti za osnovno liječenje pacijenata'. 'To smatram zaštitom prava pacijenata', kazao je Nakić, ali i dalje nije deatljnije objasnio što bi to bio standard, a što nadstandard odnosno hoće li se kvalitetno liječiti moći samo oni koji si to mogu priuštiti.

Učinit ćemo sve da se košarica osnovnih zdravstvenih usluga poboljšava, obećao je danas ministar, koji je u nedavnom intervjuu za Hinu na pitanje hoće li mijenjati sadašnju cijenu police dopunskog osiguranja od 70 kuna i na što konkretno misli kada kaže da će se plaćati usluge koje ulaze u nadstandard, odgovorio da se 'polica dopunskog osiguranja zasad neće mijenjati. Stručna liječnička društva će kroz smjernice odrediti koji su dijagnostički postupci obvezni za pojedinu dijagnozu, a koji ulaze u nadstandard i trebat će ih se nadoplatiti. To će se odnositi i na određena ortopedska pomagala. Na primjer, ako će netko htjeti kod operacije kuka ugraditi kuk od titana umjesto čeličnog kuka, morat će to nadoplatiti'.

Gostujući u Studiju 4 Nakić je kao primjer uzeo magnetsku rezonancu diskus hernije kazavši da 'ukoliko netko želi ići na magnetsku rezonancu diskus hernije, a zna se da se preporuča da se to obavi jednom u pet godina ako ne mislite ići na nikakav operativni zahvat, a netko želi ići svakih šest mjeseci, onda ja mislim da ni vi, ni ja, ni itko od naših građana nije spreman dodatno plaćati iz svog osiguranja nekome takvu uslugu. On to može ostvariti ukoliko plati dodatno zdravstveno osiguranje'.

Najavio je i da će u Hitnoj službi pokušati ustanoviti standard 'zlatnog sata' te naglasio da su 'prijepori oko Hitne helikopterske medicinske službe sve veći i veći. Ugovor s talijanskom firmom je koštao 10,5 milijuna kuna. Nije li logično da prvo popričamo s MORH-om i da svoj novac trošimo kod nas?', pita se ministar.

Što se pak tiče sanacija bolnica, umjesto odgovora još jedno protupitanje: 'U prvoj godini sanacije je stvoren novi dug od 1,5 milijardu kuna. Je li trebam što više reći?' 'Unutar sustava treba uvesti red da se liječnici mogu profesionalno ostvariti, to ćemo nastojati popraviti i tada će biti manji odljev zdravstvenih radnika. Već sam počeo pregovore s liječničkim organizacijama da damo dignitet profesiji. Oni traže pristojne uvjete, traže dostojanstvo'.