OD TITANIKA TEŽI 11 PUTA

Najveći brod na svijetu samo će plutati

25.07.2011 u 20:35

Bionic
Reading

Gradi se najveći i najteži brod na svijetu. Imat će 600.000 tona i 3.331 četvornih metara, ali će samo stajati na mjestu, 200 km od Australije, kako bi se u njemu skupljao plin

Anglo-nizozemska naftna kompanija SHELL objavila je da će brod, pravi gigant ako ga se uspoređuje s legendarnim Titanicom, koji je težio 'samo' 52.000 tona (i potonuo 1912), biti usidren 2017. na sjeveru Australije, gdje u moru postoje velike rezerve plina koje bi mogle trajati 25 godina.

Kada taj plin bude usisan, brod će biti prebačen na drugo mjesto i do njega će i dalje stići manji brodovi koji će prebacivati plin na kopno.

Ekolozi poput aktivista WWF-a tvrde da će projekt biti izuzetno opasan i štetan jer će godišnje emitirati dvije milijarde tona plinova s tzv. stakleničkim efektom.

Ministar za ekološka pitanja Australije, Tony Burke, pak, hvali projekt kao vrlo siguran, isplativ i praktičan.
Brod, koji još nema službeno već samo radno ime, FLNG (Floating Liquified Natural Gas), gradi se na južnokorejskom otoku Geoje u brodogradilištu grupe Samsung, na projektu radi 600 stručnjaka iz cijeloga svijeta i na njega je već potrošeno 1,6 milijuna eura.