IZGLED KAO ADUT

Najseksipilniji političari osvajaju kabinete

28.11.2008 u 10:00

Bionic
Reading

U SAD-u postoji nekoliko stvari oko kojih se gotovo svi slažu, a jedna od tzv. univerzalnih istina jest i ta da su demokrati Barack Obama, John Edwards i Gavin Newsom – superseksi

Da ugodna vanjština može biti presudna u političkoj karijeri pokazuje primjer prvog predizbornog televizijskog duela američkih predsjedničkih kandidata 1960. godine. Nakon emisije gledatelji su zaključili da će budući predsjednik biti John Kennedy, dok su radijski slušatelji bili uvjereni da će pobjedu odnijeti Richard Nixon. Potonji su, naime, bili oslobođeni vizualnog dojma mlađeg i slađeg Kennedyja te sivog i zgrbljenog Nixona. Donosimo listu najseksipilnijih političarki i političara današnjice, neovisno o tome kako su svoj dobar izgled koristili u karijeri.

Gradonačelnik San Francisca Gavin Newsom (40) - na prvoj slici s bivšom suprugom Kimbery Guilfoyle - plijeni pažnju kako dobrim izgledom, tako i liberalnom politikom. Prvi je gradski čelnik koji je omogućio istospolne brakove u SAD-u. Oženio je Kimberly, bivšu tužiteljicu i TV komentatoricu, a modni magazin Harper's Bazaar proglasio ih je 'novim Kennedyjima'. Rastali su se nakon 4 godine braka, nakon čega je Gavin (bio u vezi sa zvijezdom CSI: Miamija Sofijom Milos, 19-godišnjim modelom Brittanie Mountz i glumicom Jennifer Siebel.

Vjenčanje s potonjom zakazano je za 26. srpnja ove godine. Za njim se vuku brojne afere, a najveća je vezana uz ostavku voditelja kampanje Alexa Tourka, nakon što je otkrio da ga supruga vara s Gavinom.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi lansirao je Maru Carfagnu (32), nadimka Mara La Bella, na mjesto ministrice za ravnopravnost spolova. Prije političke karijere Mara je fotografima pozirala u toplesu, natjecala se na izboru za miss Italije te naposljetku dobila posao hostese u nedjeljnom televizijskom programu.

Berlusconi je rekao Mari da bi je rado oženio da već nije oženjen, a zbog te se izjave kasnije morao javno ispričati svojoj supruzi Veronici Lario. Talijanska komičarka Sabina Guzzanti nedavno je izjavila da je premijerov spolni život ne zanima, ali 'ne može ženu imenovati ministricom za ravnopravnost spolova samo zato što mu je popušila'.

Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero (47)odrastao je u bogatoj obitelji ljevičara, a djeda su mu ubili Francovi nacionalisti za vrijeme španjolskog građanskog rata. Jose je bio natprosječan student prava, a prije profesionalnog ulaska u politiku radio je kao profesor.

Jednom je rekao da su znanstvena istraživanja i predavanja jedino što ga privlači, osim politike. Svoju suprugu upoznao je 1981, a oženio se 1990. i ima dvije kćeri, Lauru i Albu.

Dok je Mara Carfagna svoje razgolićene dane ostavila za sobom i zaziva tradicionalne vrijednosti, bivša kandidatkinja za belgijski parlament Tania Derveaux (25) odlučila je ponuditi 40 tisuća 'blowjobova'. Tania je nastupila u kampanji političke stranke NEE (na belgijskom 'ne') osvanuvši kao od majke rođena na plakatima širom Belgije.

Kao glavni stranački kandidat ponudila je Belgijancima i 400.000 novih radnih mjesta, što je bila parodija na nerealna predizborna obećanja ostalih kandidata. Primila je na stotine zahtjeva muškaraca za oralni seks, ali se nitko nije pozvao na njezino obećanje o zaposlenju.

Predsjednik srpske Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović (37) bio je jedna od ključnih figura u izručenju Slobodana Miloševića Sudu u Haagu. Beograđanke su pisale parole 'Čedo, oženi me' dok je pred Filozofskim fakultetom u Beogradu držao vatrene govore protiv režima. Odrastao je u obitelji srednje klase u Novom Beogradu, odustao od studija ekonomije te diplomirao dramaturgiju.

Za vrijeme studija radio je kao novinar, a prije osam godina bio je potpredsjednik u vladi Zorana Đinđića. Oženio se dugogodišnjom djevojkom Jelenom Savić s kojom ima sina Mihajla i kćer Janu.

Ruby Dhalla (34) kći je indijskih imigranata i zastupnica u kanadskom parlamentu. Ovu rasnu liberalku, koja zastupa  birače iz Ontarija, odgojila je samohrana majka. Kada joj je bilo deset godina, napisala je pismo tadašnjoj indijskoj premijerki Indiri Gandhi o incidentu u kojemu su indijski vojnici pogubili Sikhe i zatražila od nje da riješi situaciju bez daljnjeg nasilja. Indira Gandhi osobno joj je odgovorila.

Ruby je danas suvlasnica lanca klinika za kiropraktiku u Torontu. Radila je kao glumica, a bila je i prva pratilja na izboru za miss Indije 1993. godine.

Portugalski premijer Jose Socrates (50) veći dio djetinjstva proveo je s ocem, razvedenim arhitektom. Danas je i sam razveden i otac Josea Miguela i Eduarda iz braka s bivšom suprugom Sofijom da Costa Pinto Fava. Svjestan težine svoje uloge u javnosti, Socrates nikada ne puši u javnosti.

Kada je u siječnju ove godine na snagu stupila zabrana pušenja u javnim prostorima i prijevoznim sredstvima, Socrates je uhvaćen kako puši u zrakoplovu, na putu u Venezuelu na sastanak s Hugom Chavezom. Ispričao se, napomenuo da nije bio svjestan da krši zakon te obećao da će prestati pušiti.

Prije nego što je imenovana francuskom ministricom pravosuđa, Rachida Dati (42) bila je glasnogovornica Nicolasa Sarkozyja na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima. Ta političarka s dvojnim državljanstvom - francuskim i marokanskim – prva je članica francuskog kabineta izvaneuropskog imigrantskog porijekla te ujedno prva Arapkinja u francuskoj vladi.

Otac joj je Marokanac, majka Alžirka, a Rachida je drugo od ukupno desetero djece u obitelji. Nakon iznimno bogate stručne karijere, ušla je u Sarkozyjevu stranku. Danas je optužuju da previše žuri s reformama, a zamjeraju joj i autoritaran stil vladavine te ljubav prema pokazivanju skupe odjeće, osobito kreacija Christiana Diora.

Rahul Gandhi (38) član je indijskog parlamenta i unuk ubijene premijerke Indire Gandhi, a stručnjaci za PR brinu se o svakom detalju njegova imidža. Kada je američki Newsweek objavio da Gandhi nije dobio diplome nakon studiranja na Harvardu i Cambridgeu te da nije uspio zadržati posao u tvrtki Monitor Group, tjednik je bio primoran dijelom ispraviti svoje tvrdnje.

S obzirom da je član političke dinastije, Gandhi je trenutno najpoželjniji neženja u Indiji i meta je mnogih obožavateljica, iako je navodno od 2004. godine u vezi sa španjolskom arhitekticom koju je upoznao u Britaniji.

Ukrajinska premijerka Julija Timošenko (47), koju su zapadni mediji prozvali Ivanom Orleanskom narančaste revolucije, prije političke karijere bila je uspješna poslovna žena u naftnoj industriji. Premijerkom je prvi put imenovana 2005. godine, na istu dužnost reizabrana je 2007, a kandidatura za predsjednicu države očekuje se 2010.

Udana je za Oleksandra Timošenka, od kojega je godinama bila razdvojena jer je on bježao od političkog uhićenja. Rijetko se pojavljuju zajedno u javnosti, a imaju kćer Yevgeniju (28), udanu za britanskog rokera Seana Carra. Magazin The Globe and Mail proglasio je Juliju Timošenko jednom od najljepših političarki u povijesti.