nova opasnost za rusiju

Najnoviji ukrajinski dron je sportski zrakoplov napunjen eksplozivom

04.04.2024 u 14:11

Bionic
Reading

Kako bi izveli napad duboko na teritoriju Rusa, usmjeren na njihove strateške industrije, Ukrajinci su izmislili novi dron. Naime iskoristili su ultralaki sportski avion lokalne proizvodnje, zamijenili njegove kontrole namijenjene ljudskoj posadi robotskim kontrolama i napunili ga eksplozivom

Videosnimka hitnih službi koje su u utorak dojurile u industrijski kampus ekonomske zone Alabuga, gotovo 1000 kilometara udaljene od ukrajinske granice, otkriva da je dron, od kojih su dva vjerojatno udarila u kampus, zapravo baziran na avionu Aeroprakt A-22. Radi se o sportskom zrakoplovu s jednim propelerom s visokim krilom i prostorom za dvoje ljudi.

To što su Ukrajinci uspjeli pretvoriti A-22 u eksplozivnu bespilotnu letjelicu snažno implicira da napad na postrojenje Alabuga, u kojem Rusi navodno sklapaju iranske dronove Šahid, neće biti posljednji za ovaj novi tip bespilotne letjelice, piše Forbes.

Jednostavan i pouzdan, A-22 je idealan za preinaku u dron. I što je jednako važno, proizvodi se u Ukrajini te ga se može preinačiti za samo 90.000 dolara po primjerku.

Drugim riječima, dron baziran na A-22, koji je sposoban prevaliti gotovo 1000 kilometara kroz rusku protuzračnu obranu kako bi isporučio, s velikom preciznošću, potencijalno više od 50 kilograma eksploziva, košta tek nešto više od jednog američkog projektila Javelin. Ukrajinske trupe ispaljuju stotine takvih projektila.

Dron A-22 je, na proizvodnoj razini, podesiv. 'Očekujemo da će u budućnosti biti pokušaja s više napada', poručeno je iz ukrajinskog vojno-obavještajnog tima nakon analize napada u Alabugi, u kojem je navodno ozlijeđeno 14 ljudi i oštećena tvornica dronova ili obližnji dom za radnike.

A-22 je vrsta aviona koji neprofesionalni pilot može kupiti za zabavne izlete iznad lokalne zračne luke. 'Ako tražite robusnu letjelicu kojom je lako upravljati, ima nevjerojatne performanse na kratkom polju, ali je sposobna krstariti brzinom od više od 95 čvorova dok (legalno) nosi dobar teret - došli ste na pravo mjesto!' stoji na web stranici tvrtke Leighnor Aircraft sa sjedištem u Arizoni, koja prodaje A-22 u SAD-u.

'Kontrola i sigurnost. Nema odugovlačenja, čak ni bez zakrilaca. ... Pri malim brzinama kontrole su lagane i učinkovite, a pri većim brzinama učvršćuju se i čine krstarenje opuštenijim. Pravilno ojačane, metalne strukture su izdržljive i otporne na vanjsko okruženje. Najbolja vijest dosad - sve ovo možete imati za manje od 90.000 dolara!' stoji na web stranici.

Iako se ne zna točno kako su Ukrajinci transformirali A-22 u ubojiti dron, nije to teško pogoditi. Naime sličnu stvar su 2019. godine napravile američke zračne snage skinuvši sjedala i komande s lakog aviona Cessna 206 iz 1968. godine, a na njihovo mjesto ugrađen je komplet računalno upravljanih servomotora.

Aeroprakt-22 Izvor: Društvene mreže / Autor: TheYakovlyev/Youtube

'Sustav je taj koji kontrolira upravljač, gura kormila i kočnice, kontrolira gas, okreće odgovarajuće prekidače i očitava instrumente na kontrolnoj ploči na isti način na koji to radi pilot', objasnili su tada iz istraživačkog laboratorija američkog zrakoplovstva. 'U isto vrijeme sustav koristi senzore, poput GPS-a i inercijalne mjerne jedinice, za prikupljanje informacija. Računalo analizira te detalje kako bi donijelo odluke o tome kako najbolje kontrolirati let.'

U slučaju Ukrajine, dron A-22 zapravo je spora krstareća raketa. I kao takva je prava bagatela. Računajući cijenu novih kontrola i eksplozivni teret, dron A-22 mogao bi koštati nekoliko stotina tisuća dolara.

To je jeftinije od ukrajinske krstareće rakete Neptun lokalne proizvodnje, a koja košta oko 500.000 dolara. I puno je jeftinije od tri milijuna dolara vrijednih krstarećih projektila Storm Shadow, koje je Ukrajina dobila od Ujedinjenog Kraljevstva.

Kao bonus, A-22 sa svojim dometom od gotovo 1000 kilometara nadmašuje Neptun i Storm Shadow, a oba ne putuju dalje od skoro 400 kilometara.

Glavna mana sportskog aviona kao krstarećeg projektila njegova je mala brzina: najviše 200 kilometara na sat, u usporedbi s gotovo 1000 kilometara na sat, što je brzina kojom se ispaljuje Storm Shadow.

U teoriji, to čini dron baziran na A-22 ranjivim na rusku protuzračnu obranu. No u praksi je protuzračna obrana slabo raspoređena u unutrašnjosti Rusije. Stoga ima dovoljno prostora za nove ukrajinske jeftine dronove - sportske zrakoplove da lete i napadaju.