VRIJEDNOST OBRAZOVANJA

Nagrađeni novinari Višnja Biti, Rozeta Bogeljić, Mak Jovanović i Josipa Ćirić

30.03.2017 u 21:06

Bionic
Reading

Udruga Pragma dodijelila je u četvrtak u Zagrebu godišnju nagradu za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja u tri kategorije, a dobili su ih urednica i novinarka Hrvatskoga radija Višnja Biti, novinari 24 sata Rozeta Bogeljić i Mak Jovanović te Josipa Ćirić s Nove TV

Nagrada, koja se dodjeljuje četvrtu godinu zaredom, dodijeljena je u tri kategorije: za najbolji tiskani/online, radijski i televizijski prilog. U odabiru je sudjelovalo 948 učenika, 425 roditelja i 142 stručnjaka - nastavnika, stručna suradnika te odgajatelja iz osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Tema nagrade bila je 'Uvijek dajem prednost iskustvenom učenju. I već vidim kako ćemo neke svoje nove ideje realizirati u školi'.

Tako su u kategoriji za najbolji tiskani/online prilog dodijeljene dvije jednokovrijedne nagrade novinarima 24 sata - Rozeti Bogeljić za 'Imaju veliko srce: Učenicima iz Afrike kupujemo udžbenike' i Maku Jovanoviću za 'Znakovni jezik je zabavan i fora, trebali bi ga učiti u školi'.  U kategoriji za najbolji radijski prilog dobitnica nagrade je Višnja Biti s Hrvatskoga radija za 'Projekt 'Građanin', a u kategoriji za najbolji televizijski prilog Josipa Ćirić s Nove TV za 'Kosa ljubavi'.

Rozeta Bogeljić iz 24 sata istaknula je suradnju škola, roditelja i učenika u humanitarnom djelu kao što je bila akcija prikupljanja novca za učenike iz Afrike, gdje komplet udžbenika za jednu školsku godinu stoji oko 95 kuna, a školovanje jednog učenika oko 250 kuna na godinu. 

Višnja Biti, urednica i novinarka Hrvatskoga radija, istaknula je kako je počašćena i sretna zbog nagrade Pragme, udruge koja promiče vrijednosti obrazovanja i bavi se medijskom pismenošću djece i mladih jer je to upravo ono što ona godinama radi u emisijama Hrvatskoga radija 'Zašto tako'. 

''Kosa ljubavi' je posebna priča koja je inspirirala cijelu zemlju. Činjenica da su učenici odabrali baš nju pokazuje da znaju da je važno činiti dobro. Vjerujem da i među njima ima onih koji su poklonili svoju kosu kako bi se njihovi vršnjaci, koji se bore s teškim bolestima, osjećali bolje. Drago mi je da je baš ova reportaža nagrađena jer, osim što je postala dio mene, pokrenula je lavinu dobročiniteljstva. Zato nagrada ide svima koji su sudjelovali u akciji i dali dio sebe za osmijeh drugoga', poručila je Josipa Ćirić. 

Prije dodjele nagrade nazočni su razgovarali s izaslanikom predsjednika Hrvatskoga sabora Markom Sladoljevim, izaslanicom zagrebačkoga gradonačelnika Helenom Beus, predstavnicama Ministarstva znanosti i obrazovanja Katarinom Grgec i Ivanom Bošnjak te predsjednikom Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu Danijelom Labašem, priopćeno je iz Pragme. Na kraju dodjele održana je rasprava s učenicima iz osnovnih i srednjih škola koji su bili na dodjeli nagrada. Nagrada se dodjeljuje uz pokroviteljstvo i potporu Grada Zagreba te partnerstvo Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.