OVO SU DOBITNICI VELEBITSKE DEGENIJE

Nagrade za azbest, bjeloglavog supa i bespravnu gradnju

22.04.2013 u 15:40

Bionic
Reading

Sergej Županić, Lidija Komes i Tena Perišin autori su najboljih novinarskih priloga o zaštiti okoliša u 2012. godini po izboru Hrvatskog novinarskog društva, koje im je povodom današnjeg Dana planeta Zemlje dodijelilo godišnje nagrade Velebitska degenija

Sergej Županić, slobodni novinar, u ugaslom tjedniku Forum objavio je reportažu 'Tihi ubojica', kojom je dokazao da Hrvatska uvozi azbest, iako je to zabranjeno. Prema dokumentima Carinske uprave, od 1. siječnja 2006. uvezeno je 11.677 tona azbestnih proizvoda. Pritom čak 87 posto svega uvezenog stiže iz Europske unije, koja također ima istu zabranu, pa proizlazi da je Hrvatska postala istočni deponij iznimno opasnog kancerogenog otpada.

Komisija HND-a ustvrdila je da je Županić otkrio i napisao prvoklasnu istraživačku priču. Razotkrio je nered u sustavu, pa tako Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravstva ne zna za odvijanje uvoza koji proglašava ilegalnim, a graničnoj sanitarnoj inspekciji nitko od mjerodavnih godinama nije ništa prijavio. Povjerenstvo je utvrdilo da je riječ o cjelovito i balansirano obrađenoj temi od velikog interesa za društvo. Članak donosi do sada neobjavljene informacije i kvalitetno obrađuje ključne aspekte problema s azbestom, pri čemu je najvažniji njegov poguban utjecaj na zdravlje ljudi.

U kategoriji radija urednica i voditeljica Hrvatskog radija Lidija Komes nagrađena je za reportažu 'Bjeloglavi sup Oštro rekorder u letu', emitiranu u emisiji 'Slušaj kako zemlja diše' 31. kolovoza 2012. godine. Priča je to o bjeloglavom supu koji je, iz samo njemu poznatih razloga, preletio rekordan put od 1800 kilometara od otoka Cresa do Švedske te sasvim iscrpljen od dugotrajna leta sletio na privatno imanje u blizini Goeteburga. Tu počinje topla ljudska priča o spašavanju ove ugrožene vrste, njegova mukotrpnog leta, savjesti ljudi i ornitologa u Švedskoj, o međunarodnoj suradnji i potrebi da se spasi svaka jedinka koja pripada ugroženim vrstama, pa sve do njegova povratka u Hrvatsku dovođenjem na Zagrebački aerodrom.

Novinarka Komes, poručio je HND, slušateljima, posebno onim najmlađima, ugrađuje osjećaj odgovornosti i ljubavi prema zemlji, prirodi i biološkoj raznolikosti, te je u novinarskim krugovima prepoznatljiva kao autorica koja promiče potrebu zaštite prirode i ekološku svijest.

Televizijska novinarka Tena Perišin u dokumentarnoj reportaži 'Gradi, ruši, gradi', objavljenoj 30. listopada 2012. u emisiji 'Paravan', obradila je temu legalizacije ilegalno sagrađenih objekata, pri čemu je, osim nepovratno uništenog prirodnog resursa obale i devastacije okoliša, otkrila i nezakonite i kriminalne radnje gradskih lobija povezanih s lokalnim čelnicima.

Dvadeset godina država je tolerirala očigledni kriminal i zorne primjere devastacije obale i mjesta poput Žnjana, Rogoznice, Igrana i drugih općina koje su postale sinonim ilegalne gradnje. Autorica na takvim konkretnim primjerima u emisiji polemizira o (ne)opravdanosti legalizacije takvih objekata zorno prikazujući kakve ćemo sve eklatantne primjere građevinskog rugla, trajne betonizacije i uništavanja okoliša legalizirati novim zakonom. U reportaži je vidljiva njena nakana da novinarski upozori na zamke koje donosi legalizacija, prvenstveno zbog nepostojanja inspekcijske kontrole, te da apelira na svijest države, društva i pojedinca o potrebi očuvanja okoliša, kako bismo barem preostali dio nacionalnog bogatstva, obale i otoka sačuvali od daljnje devastacije u ime održivog razvoja.

Velebitska degenija jedina je novinarska nagrada za područje zaštite okoliša s tradicijom dugom punih 14 godina, koju sponzorira tvrtka APO. Najbolje radove odabire povjerenstvo s predstavnicima Hrvatskog novinarskog društva – Zbora novinara za okoliš, državnih institucija, struke i APO-a. Radove nagrađuje plaketom, rad kipara Stjepana Divkovića, diplomom i novčanim dijelom.

Na ovogodišnji natječaj prijavljen je 41 rad 21 autora, što je više nego prošle godine. S područja radijskog novinarstva konkuriralo je sedam autora s 12 emisija, a s područja televizije sedam autora s 10 priloga.
Najveća konkurencija bila je, kao i svake godine, među pisanim radovima objavljenim u tisku, agencijama i na internetu, gdje je konkuriralo sedam autora s ukupno 19 radova.