TIROL

Nađeno groblje žrtava nacističkog programa eutanazije

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.01.2011 16:52
  • Objavljeno 03.01.2011 u 16:50
groblje duhovi

groblje duhovi

Izvor: sxc.hu / Autor: sxc.hu

Groblje s posmrtnim ostatcima oko 220 žrtava programa eutanazije, koji je nacistički režim provodio za Drugoga svjetskog rata, pronađeno je u Tirolu, prenosi u ponedjeljak austrijska novinska agencija APA

Pozivajući se na Sveučilište u Innsbrucku, agencija prenosi da je groblje pronađeno u krugu psihijatrijske bolnice u Heilu zbog čega je privremeno zaustavljena dogradnja bolnice dok stručnjaci ne istraže ostatke.

U tijeku pripremnih iskapanja terena otkriveni su ostatci tijela za koje se vjeruje da su zakopani između 1942. i 1945. te da su to žrtve programa eutanazije nacističkog režima.

Nakon pripojenja Austrije Trećem Reichu ili tzv. anschlussa u toj su se zemlji također primjenjivali zakoni protiv tjelesno i mentalno hendikepiranih osoba. Vjeruje se da je, bez znanja članova obitelji, ubijeno 706 odraslih i djece iz pokrajina Tirola i Vorarlberga.

Znanstvenici sa spomenuta sveučilišta drže da je obavljeno najmanje 400 prisilnih sterilizacija između 1940. i 1945. u pokrajinama Tirolu i Vorarlbergu. Do 1945. najmanje 3000 stanovnika Vorarlberga, sjevernog i južnog Tirola registrirano je zbog navodnih nasljednih bolesti i smješteno u zdravstvene ustanove ili su prisilno sterilizirani. Oni su često bili premještani u Hartheim u Gornjoj Austriji gdje su ubijeni, odlukom iz Berlina.

Na području Tirola hendikepirani su smještani u bolnici u Heilu gdje je trebao biti otvoren odjel za eutanaziju, ali se to nije dogodilo, kažu stručnjaci. No odavna se sumnja da su za nacističkog režima pacijenti iz Hala izglednjivani, što bi kao mogući uzrok smrti trebali utvrditi sudski vještaci.

Prvi pacijenti iz Heila premješteni su u Hartheim u prosincu 1940., a posljednji u kolovozu 1942., utvrdili su povjesničari.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi