Afera Remorker

Nadan Vidošević nakon četiri godine suđenja napokon iznosi obranu: Tvrdi da je nevin, da nije bilo izvlačenja novca. Optužuje da je u pretrazi nestala dokumentacija o umjetninama i vili u Gorskom kotaru

10.03.2021 u 08:31

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević na zagrebačkom Županijskom sudu iznio je svoju obranu u aferi Remorker, u kojoj je optužen zbog izvlačenja novca iz institucije kojoj je godinama bio na čelu

'Niti ja, a niti moje suradnice nismo nanijeli nikakvu štetu ni HGK-u ni Krašu niti je novac izvlačen iz tih tvrtki. Vještaci su neprofesionalno obavili svoj posao što se tiče moje imovine. Nema materijalnog dokaza, SMS poruke, nijednog pisanog traga koji me inkriminira', izjavio je Vidošević iznoseći svoju obranu. Kazao je i kako nakon što iznese obranu neće odgovarati na pitanja.

Nadan Vidošević iznosi obranu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Vidošević napominje kako je Davor Komerički jedini 'personalni dokaz' koji imaju, a da je s njim imao tek profesionalni odnos. Nije, kaže, imao ni njegov broj mobitela ni ikakav kontakt, javlja Dnevnik.hr.

'U moju kuću je PNUSKOK ušao 12. studenog 2013. Nismo bili pripremljeni za takvo nešto. Za nas je bilo neugodno. Kasnije ćemo ustanoviti, i to zahvaljujući medijima, da se prilikom iznošenja stvari iz mog doma vidi visokopozicionirani inspektor PNUSKOK-a Josip Vrbić kako iznosi registratore iz moje kuće. On uopće nije među ljudima na popisu pretrage mog doma. Koji je razlog da ga ne uvedu u pretragu kad je evidentno da vodi pretragu? Nestala je dokumentacija koja se odnosi na moju umjetničku zbirku. Ta dokumentacija o umjetninama nije bitna samo za moju obitelj, već i za hrvatsku kulturu, a meni je tako otežana obrana odmah u startu te dokazivanje porijekla moje imovine, jer na imovinu otpada dvije trećine ove optužnice. Nestala je dokumentacija koja se odnosi na izgradnju Gorskog kotara', kazao je Vidošević, pišu 24sata.

Podsjetimo, Vidošević je trebao iznijeti obranu 2. ožujka, ali je ročište odgođeno zbog bolesti članice sudskoga vijeća. Među optuženima u ovom slučaju je i Vidoševićeva dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel, a na optuženičkoj klupi su i Josipa Mladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivčić, koje također poriču krivnju.

Vidošević bi svoju obranu trebao iznijeti više od četiri godine od početka suđenja zbog izvlačenja novca iz institucije kojoj je godinama bio na čelu.

Preostalih četvero suoptuženika je prije suđenja priznalo nedjela te su osuđeni nakon nagodbe s tužiteljstvom. To su ključni akteri tzv. afere Remorker - Igor Premilovac, koji je prvi progovorio o tome kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i 'oprani' novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku, te marketinški stručnjak Davor Komerički, koji je povezao Vidoševića s lancem izvlačenja novca iz HGK.

  • +7
Nadan Vidošević Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Osim njih, sporazumno su osuđeni Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić, koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bio bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, u rujnu 2019. nepravomoćno oslobođen.

Optužnicom u tzv. aferi Remorker, koju je Uskok protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015., predloženo je da se Vidoševiću oduzme nesrazmjer imovine s primanjima u iznosu od 33,4 milijuna kuna.

No novo vještačenje pokazuje da je Vidošević 26 nekretnina i 444 umjetnine, vrijedne 22,4 milijuna kuna, stekao legalnim putem pa je sumnjivo ostalo još samo 9,2 milijuna kuna.

Uskok je sredinom prosinca prošle godine odustao od zahtjeva za proširenim oduzimanjem imovinske koristi Vidoševiću i njegovoj obitelji nakon što je utvrđeno da je nesrazmjer u Vidoševićevim prihodima i rashodima manji od protupravne imovinske koristi koja mu se stavlja na teret.