HDZ BIRA ŠEFA STRANKE

'Nadam se da ćemo pokazati zajedništvo i toleranciju'

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 20.05.2012 16:02
  • Objavljeno 20.05.2012 u 08:49
hdz opći izborni sabor

hdz opći izborni sabor

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Nekoliko minuta nakon 10 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski započeo je 15. Opći izborni sabor HDZ-a, na kojem će ta glavna oporbena stranka izabrati novo vodstvo. Više od 2.000 izaslanika tajnim će glasovanjem odabrati novo Predsjedništvo, potpredsjednike, zamjenika predsjednika te novu čelnu osobu, no tek treba vidjeti hoće li se ostvariti ankete medijskih kuća koje najviše šansi daju Jadranki Kosor i Tomislavu Karamarku

Petnaesti Opći izborni sabor HDZ-a nešto iza 10 sati otvorio je glavni tajnik stranke Branko Bačić, koji je nakon himne i minute šutnje za Franju Tuđmana pozdravio i goste na izbornom saboru HDZ-a. Naime, osim predstavnika diplomatskog zbora, sindikata i braniteljskih udruga, Izbornom saboru prisustvuje i HSS-ovo izaslanstvo na čelu s predsjednikom Brankom Hrgom, izaslanstva HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, predsjednik HSP-a Daniel Srb, potpredsjednik HSP-a dr. Ante Starčević Ivan Tepeš, predsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt, bivši predsjednik Vlade Nikica Valentić te bivši predsjednici Sabora Žarko Domljan, Nedjeljko Mihanović i Luka Bebić.

Novinari odvojeni od izaslanika

Organizacija HDZ-ovog Izbornog sabora još jednom je zatvorila vrata novinarima i demonstrirala razinu transparentnosti. Nitko osim fotografa i snimatelja ne smije danas sjediti među delegatima i kandidatima u dvorani, već novinari događanja u dvorani prate u novinarskoj sobi preko video-zida. Dnevni red Općeg sabora novinarima je predstavljen tek u 11 sati. Podsjetimo, slična situacija bila je i na Općem saboru u srpnju 2009. godine kada je Ivo Sanader i službeno predao vodstvo stranke Jadranki Kosor. (M.B.)

Uvjeren da će, kako je rekao, ‘iz hrama glazbe izaći dobar politički orkestar HDZ-a’, predsjednik HSS-a Branko Hrg poručio je kako će sa stranačkog sabora vodeće oporbene stranke ‘izaći poruka demokratičnosti, jer puno kandidata jamči epitet demokratske stranke’.

‘Hrvatskoj je nužna dobra i složna oporba, jer Vlada nema ništa socijalnoga i ide u pravcu ugnjetavanja čovjeka. Hvali se kako na teret običnog čovjeka puni proračun, nema investicija, a postojeće zaustavlja’, rekao je Hrg u ime pozvanih gostiju.

U svom uvodnom govoru tajnik Branko Bačić izaslanicima je poželio dobar rad, ali im uputio i poruku. 'Nadam se da ćemo danas pokazati zajedništvo i toleranciju i da će sabor proći dostojanstveno, kako priliči stožernoj stranci. Svatko od nas je vođen željom da nakon današnjeg dana osnaženi odlukama Sabora krenemo u nove izborne pobjede', kazao je Bačić.

Nakon Bačićevog obraćanja predsjedanje izbornim Saborom preuzela je aktualna šefica stranke Jadranka Kosor, koja predsjeda prvom rotacijom Radnog predsjedništva. Nakon što je preuzela predsjedanje Kosor je odradila i jednu od prvih točaka dnevnog reda - izmjene Statuta, čiji je prijedlog usvojen gotovo jednoglasno. Jedna od najvažnijih izmjena je ona koja propisuje da se na idućim izborima predsjednik bira po načelu jedan član - jedan glas, a radna skupina bi u izmjene Statuta trebala krenuti odmah nakon Općeg izbornog sabora.

Izravan prijenos HDZ-ovog Izbornog sabora možete pratiti i OVDJE.

Točno 2.143 izaslanika novog predsjednika HDZ-a birat će između pet kandidata - Tomislava Karamarka, Jadranke Kosor, Milana Kujundžića, Darka Milinovića i Domagoja Miloševića. Nekoliko minuta prije 10 sati petoro kandidata za čelno mjesto u stranci ušlo je u dvoranu, a neki od njih prije samog ulaska obratili su se i novinarima.

Darko Milinović
uvjeren je u pobjedu. Novinarima je poručio kako je pobjednički govor napisao još prije dva mjeseca te kako očekuje da će ući u drugi krug.

Iako je većina dosadašnje stranačke vrhuške već dala javno potporu pojedinim kandidatima, neki su i danas otkrili koga će podržati.

Što se pak tiče zamjenika predsjednika, na tu dužnost koja je u Statut HDZ-a uvedena 2000. godine kandidirali su se Andrej Plenković (u timu Jadranke Kosor), Drago Prgomet (u timu Milana Kujundžića) te Ante Sanader (u timu Tomislava Karamarka).

Dražen Breitenfeld

Dražen Breitenfeld

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Nešto je ipak veća gužva među kandidatima za potpredsjednike stranke, čiji je broj varirao kroz godine. Tako su na Izbornom saboru 2000. godine izmjenama Statuta uvedena tri potpredsjednička mjesta, na Izbornom saboru 2004. funkcija potpredsjednika posve nestaje, da bi se 2009. izmjenama Statuta ponovno uvela funkcija potpredsjednika, i to njih čak šest. Upravo taj broj bit će biran i na današnjem izbornom saboru, i to između 24 kandidata - Branka Bačića, Mile Biondića, Dražena Bošnjakovića, Karmele Caparin, Marijana Conera, Josipa Đakića, Katarine Fuček, Bože Galića, Ante Zvonimira Golema, Andrije Hebranga, Tomislava Ivića, Ivana Jarnjaka, Damira Jelića, Božidara Kalmete, Drage Krpine, Ante Kulušića, Vladimira Kurečića, Đure Njavre, Đure Popijača, Vladimira Šeksa, Dubravke Šuice, Ivana Šukera, Josipa Zorice te Zlatka Ževrnje.

Čak su se 42 kandidata prijavila za 10 mjesta u Predsjedništvu stranke. No dok se najuže vodstvo bira isključivo ovisno o broju osvojenih glasova, kod izbora članova Predsjedništva u obzir se uzima i županija iz koje pojedini kandidat dolazi jer od 10 članova Predsjedništva dvoje mora biti iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske ili Virovitičko-podravske, dvoje iz Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Varaždinske, Krapinsko-zagorske ili Međimurske, dvoje iz Grada Zagreba ili Zagrebačke županije, dvoje iz Primorsko-goranske, Istarske, Ličko-senjske, Sisačko-moslavačke ili Karlovačke te dvoje iz Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Šibensko-kninske ili Dubrovačko neretvanske županije.


Iako je sam Sabor započeo oko 10 ujutro, očekuje se da će se konačni pobjednik izbora za predsjednika stranke saznati tek u kasnim noćnim, a možda čak i jutarnjim satima u ponedjeljak. Naime, kao i na svakom izbornom saboru gotovo svih stranaka, izaslanici će prvo morati izabrati Radno predsjedništvo, ali i izborna povjerenstva. Osim toga, pred delegatima je i velik posao izmjena Statuta, u kojima je najvažnija promjena ona koja će omogućiti da se na sljedećem izbornom saboru predsjednik HDZ-a bira po načelu jedan član - jedan glas, odnosno da svi članovi stranke biraju čelnu osobu HDZ-a. Iako je aktualna predsjednica stranke Jadranka Kosor pokušala progurati prijedlog prema kojem je to načelo trebalo vrijediti već na ovim izborima, za to nije dobila potporu u stranci.

Osim izbora radnih tijela i izmjena Statuta, izaslanici će još jednom moći čuti i kandidate za predsjednika HDZ-a. Naime, kandidati za predsjednika HDZ-a predstavili su se u desetominutnom obraćanju po abecednom redu. Mogućnost obraćanja imat će još samo izborni pobjednik, a svim će izaslanicima, pa tako i kandidatima, biti omogućeno sudjelovanje u raspravi koja je ograničena na pet minuta.

Što se pak tiče samog postupka biranja, vrlo je vjerojatno da nijedan od petero kandidata za šefa stranke neće dobiti dovoljnu podršku u prvom krugu te će se najvjerojatnije održati i drugi krug izbora u koji će ući dva kandidata s najviše osvojenih glasova delegata.

Tko će biti krajnji pobjednik, teško je prognozirati. Iako je Karamarko u nekim medijima proglašen favoritom, posljednje ankete, koje su doduše obavljene među biračima HDZ-a, malu prednost ipak daju Jadranki Kosor. Hoće li HDZ nastaviti putem moderne konzervativne stranke, koji je još 2000. otvorio bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader ili će ipak malko skrenuti prema desnici, s kojom se povezuje Karamarka, na kraju će ipak odlučiti izaslanici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi