RADNICI 14. PUT U PROSVJEDU

'Nad RIZ-om se provodi ekonomski genocid!'

17.12.2013 u 15:11

  • +16

Prosvjed radnika RIZ-a

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Stotinjak radnika RIZ-Odašiljača po 14. je put pristiglo pred neku od državnih institucija, ovaj put pred Banske dvore, kako bi od Vlade zatražili da se toj tvrtki, kao i svim drugima, omogući radničko dioničarstvo. Naime iako je u slučaju nekih drugih tvrtki poput RIZ-a na osnovi odluka Vlade i bivšeg AUDIO-a provedeno radničko dioničarstvo, RIZ je, tvrde sindikalci i radnici, izigran, i to zbog nekoliko milijuna kuna vrijedne nekretnine

'Ovo što se događa je sustavan ekonomski genocid i sustavna pljačka nad RIZ-om i radnicima RIZ-a. Tražimo konačnu realizaciju radničkog dioničarstva. Očito je da postoji sprega između pojedinaca iz nekretninske mafije i pojedinaca u državnim agencijama, odnosno DUUDI-ja. Vlada RH 2008. donijela je odluku da se u slučaju rješenja o obnovi pretvorbe svim tvrtkama omogući radničko dioničarstvo, a jedino je RIZ izigran. Ove godine, 6. veljače, na sjednici Upravnog vijeća AUDIO-a jednoglasno je donesena odluka da se omogući radničko dioničarstvo za RIZ. Nažalost, to je opet izigrano', kazala je sindikalna povjerenica u RIZ-u Marina Glokević.

Stoga radnici traže da im se vrate dionice,ali i da Ministarstvo financija podmiri dugprema RIZ-u od 103 milijuna kuna.'Svi radnici žele da imaju radničko dioničarstvo kako bi sami mogli odlučivati o sebi, bez političkih makinacija, bez nekretninske mafije. U Pušćoj Bistri nas bi Vlada tražila i molila da se riješi tog portfelja. Kako smo na lokaciji koja vrijedi nekoliko milijuna eura, onda tu imaju pipke svi koje sam spomenula – od mafije do pojedinaca iz državnih agencija', rekla je Glokević.

Kako je pojasnila, portfelj od 64 posto danas vrijedi četiri milijuna kuna, no to je očito, dodala je, problem dati radnicima RIZ-a da otkupe.

'Što će državi tako mala tvrtka, ona nije od državnog interesa. Mi živimo samo od onoga što prodamo. Država nije dala RIZ-u nijednu kunu pomoći, a RIZ daje 30 milijuna kuna godišnje na konto poreza i doprinosa', rekla je Glokević

Radnici RIZ-a, kazao je regionalni sindikalni povjerenik Sindikata metalaca Josip Juričić, pred institucije dolaze prosvjedovati već 14. put. Dapače, nakon što je Markov trg ponovno otvoren za prosvjede bili su prvi koji su Vladu s tog mjesta pokušali upozoriti na svoje probleme.

'Mislim da će i lijeva i desna strana Markovog trga osjetiti da je konačno vrijeme da se radnici RIZ-a i RIZ-Odašiljača riješe na način na koji je najpovoljnije i najbolje i za njih sve skupa, njihove obitelji i za firmu koja je svjetska, koja je na svjetskom nivou po kvaliteti proizvoda. Nije to floskula, nego istina koju su ovi ljudi dokazali sa svojom strukom. Bilo bi šteta da ih političari unište', rekao je Juričić.

Radnike, oboružane transparentima na kojima je pisalo 'Stop ekonomskom genocidu', 'Predstečajna nagodba - jednima opraštate milijarde, RIZ-u ne plaćate dug od 103 milijuna kuna', 'Jedino RIZ-ESOP čuva radna mjesta', podržao je i predsjednik Sindikata metalaca Vedran Dragičević

'Nećemo dozvoliti nikome da se RIZ proda, nego želimo da se RIZ da radnicima da ga kupe na način na koji se dogovorimo. Ili da poklone dionice za one dugove radnicima RIZ-a. Dug Vlade RH prema RIZ-u je 103 milijuna kuna. Za taj novac ovi ovdje radnici zaslužuju samo to da svako malo dolaze ispred Vlade i da protestiraju zbog ovog što se događa. RIZ danas po tržišnoj vrijednosti vrijedi samo četiri milijuna kuna. Tko to želi i kome namjestiti RIZ da ga kupi za četiri milijuna kuna? RIZ je vrijedna firma, samo ime vrijedi 100 milijuna kuna, a ovi radnici iza mene još 100 milijuna kuna', rekao je Dragičević.