EU IZRAZILA ŽALJENJE

Nacionalistička histerija vodi Sloveniju u jednoumlje

18.12.2008 u 22:24

Bionic
Reading

Slovenska vlada i službeno je potvrdila odluku o uskraćivanju suglasnosti na otvaranje i zatvaranje većine poglavlja na pristupnoj konferenciji Hrvatske i EU u petak

LJUBLJANA - "Bolje je da smo na početku mandata ove vlade rekli da imamo rezerve na ta poglavlja i da damo naše razloge, makar došlo do zapleta", rekao je premijer Borut Pahor nakon sjednice vlade na kojoj je donesena odluka. U suprotnom bi slučaju po njegovim riječima do iste situacije moglo doći kasnije, a povećali bi se i zahtjevi da Slovenija o ulasku Hrvatske u EU održi referendum na kojemu bi se odlučivalo o ratifikaciji njenog pristupnog ugovora. "Takva situacija ne bi bila dobra", rekao je Pahor.

Glasnogovornica Europske komisije Krisztina Nagy u ime EK izrazila je žaljenje zbog toga što 'Slovenija nije prihvatila rješenje'koje je predložilo francusko predsjedništvo koje je u njega "uložiloznačajne napore". Nagy je podsjetila kako EU tajgranični spor smatra "bilateralnim problemom" za koji "nema mjesta napregovaračkom stolu o članstvu", ističe AFP.

"Zemlje članice i(Europska) komisija izrazile su žaljenje zato što Slovenija nije moglaprihvatiti prijedlog predsjedništva", priopćeno je iz francuskogpredsjedništva EU. U priopćenju se navodi kako je Francuska, kaopredsjedateljica EU, "mnogo tjedana" vodila razgovore s dvjema stranamai da je "ukupno gledajući, rješenje koje je predložilo predsjedništvodavalo sva tražena jamstva i slovenskoj i hrvatskoj strani".


Franco Juri

Inače, samo je jedan od 90 članova slovenskog parlamenta glasovao protiv blokiranja hrvatskih pristupnih pregovora, a riječ je o nekadašnjem slovenskom veleposlaniku u Španjolskoj Francu Juriju koji tvrdi da je Slovenija tim postupkom pokazala nepoštovanje međunarodnog prava, otkriva u svom internetskom izdanju list Mladina.

"Naši argumenti za blokadu Hrvatske vrlo su slabi. Umjesto da je Slovenija prihvatila hrvatsko jamstvo Europskoj uniji da pristupni dokumenti ne prejudiciraju pregovore o granici, a to smo na početku i tražili, postupilo se očito po Rupelovim instrukcijama i eskaliralo u zahtjevima", navodi za Mladinu Franco Juri.

"Tražeći da se svi pristupni dokumenti izuzmu iz pregovora odnosno moguće arbitraže upali smo u zamku. Željeli smo drugu stranu potpuno razoružati njenih pravnih argumenata, a za sebe zadržati poneki metak. Jer, i naši zakoni i podzakonski akti sadrže sporne odredbe, na primjer zakon o ekološkoj zoni koju smo povukli čak do visine Vrsara. Svakome je poznavatelju bilo jasno da Hrvatska na to ne može pristati, to je bilo jasno svim članicama osim Slovenije", navodi Juri.

"Za odluku o blokadi nije bilo političkih ni pravnih argumenata. Nacionalistička histerija koja je stvorena ovih dana vodi u opasno jednoumlje, gdje više nema prostora za različitost. To je trijumf Jelinčičeve i Podobnikove nacionalne demagogije. Igru su diktirali Pahor, Janša i Rupel, a u zamku smo ulovljeni svi", navodi Juri.

I zastupnici Europskog parlamenta Hannes Swoboda i Berndt Posselt osudili su slovensku blokadu pregovora Hrvatske.

"Ako Slovenija nastavi ovako, ostale zemlje trebaju joj poslati jasnu poruku kako je neprihvatljivo da se ovako rješavaju bilaterarni problemi", rekao je Hannes Swoboda, izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku. Dodao je da Slovenija "treba promijeniti svoje stajalište, otvoriti poglavlje i s Hrvatskom naći zajedničko rješenje".

Svojedobni parlamentarni izvjestitelj za Sloveniju Bernd Posselt rekao je za HTV da se nekadašnja talijanska blokada Slovenije zbog onemogućavanja pristupa stranaca tržištu nekretnina ne može usporediti sa sadašnjim potezima Ljubljane prema Zagrebu. "Ovo je skandal, antieuropski čin slovenske vlade. Sve vlade u EU moraju učiniti sve što mogu da prekinu ovu skandaloznu blokadu", rekao je Posselt, njemački zastupnik u Europskom parlamentu.