obrana od poplava

Načelnik Rugvice: 'Vodostaj Save pada, no oprez je i dalje potreban'

07.08.2023 u 11:12

Bionic
Reading

Vodostaj Save kod Rugvice, općine 20-ak kilometara jugoistočno od Zagreba, već je neko vrijeme u padu, no oprez je i dalje potreban, objavio je u ponedjeljak prijepodne gradonačelnik Rugvice Mato Čičak

U 9 sati vodostaj je iznosio 932 centimetra, objavio je Čičak na jednoj društvenoj mreži. Taj je vodostaj za 18 centimetara niži od onoga izmjerenog noćas u 3 sata i za 20 centimetara niži od vodostaja izmjerenog u nedjelju u 22 sata. Uspješno je obranjen i dio nasipa u Hrušćici, naselju u općini Rugvici, koji je sinoć bio kritična točka.

Nakon što su u Hrušćici postavljene boks barijere u dužini 300 metara, taj je dio nasipa uspješno obranjen, kao i ostali dijelovi, objavio je Čičak.

Zahvalio je svima koji su pomogli sačuvati savske nasipe: vatrogascima, lovcima, udruga, mještanima. Hvala svima koji su danonoćno punili vreće s pijeskom kako bi obranili Rugvicu, napisao je načelnik.

Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda jutros je rekao da je vodostaj Save na vodomjeru Rugvica, koji je noćas u 3 sata dosegnuo 950 centimetara , u laganom opadanju i da očekuje da vodostaji na tom području tijekom ponedjeljka više neće rasti.

  • +17
Vodostaj rijeke Save u općini Rugvica polagano je počeo opadati Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

„Odnosno očekujemo opadanje od Rugvice do Dubrovčaka“, rekao je Novosel, podsjećajući da je rekordni vodostaj Save kod Rugvice, čak 980 centimetara, izmjeren 2010. godine. Naveo je i kako je izvanredno stanje obrane od poplava, osim u Rugvici, uvedeno i za velikogoričko, odnosno područje općine Orle.