manifestacija

Načelnik Kumrovca na 'Danu mladosti – radosti' ne želi politikantstvo

24.05.2019 u 12:49

Bionic
Reading

Načelnik Kumrovca HNS-ov Robert Šplajt u subotu na manifestaciji pod nazivom 'Dan mladosti – radost' očekuje 15-stak tisuća posjetitelja, ističe i kako tamo ne želi nikakvo politikantstvo, a političarima poručuje da će se, dođu li s određenim porukama, izgubiti u masi

'Dan mladosti - radosti' je jedna zabava, fešta. Tu ne želimo nikakvo politikantstvo, želimo jednostavno da Kumrovec bude pozitivni predstavljen i da ljudi shvate da tu nema nikakvog ideološkog djela, da jednostavno tu želimo ljudima omogućiti dobru zabava', kazao je u petak načelnik Šplajt dodavši kako organizatori posjetiteljima nude samo dobru zabavu.

Sutrašnje događanje, po pisanju medija, zasmetalo je nekim braniteljskim udrugama koje su tražile zabranu skupa te isticanje i korištenje zastave bivše države, a župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar rekao je da 'u jednu ruku može shvatiti njihove stavove'.

Župan Kolar: Mogu razumjeti reakcije hrvatskih branitelja

'Ja kao hrvatski branitelj mogu razumjeti reakcije hrvatskih branitelja, u jednom dijelu, pogotovo kada se s bivšom jugoslavenskom zastavom sa zvijezdom petokrakom ušlo u Vukovar. Svatko tko je bio tamo, tko je onda bio u odori hrvatske vojske, svaki čovjek koji je to gledao na televiziji, naravno da ga osjećaji tjeraju da ima averziju prema tome', rekao je Kolar ali i naglasio da se treba poslati jasna poruka da to niti je bila JNA niti Titova armija.

Da je bila JNA ne bi, kazao je, napadala ni Hrvatsku ni Sloveniju, a 'u njoj bi bili i Kosovari, i Makedonci, a njih nije bilo'.

'Pomiješanih osjećaja ima i ja to razumijem', rekao je Kolar te dodao da bi njemu osobno bilo puno draže da nema političkog folklora.

S druge strane, istaknuo je, ovdje se radi o antifašističkim borcima i partizanskom pokretu i po njemu je sasvim razumljivo da oni s tim simbolima dolaze u Kumrovec.

'Neće biti uvijek svi zadovoljni. Šaljem poruku da dođu sutra u Kumrovec svi oni s dobrim namjerama, a oni koji nemaju dobre namjere, neka sutra Kumrovec zaobiđu', zaključio je Kolar.

On zbog obveza, kaže, neće doći na početak programa u 11 sati, ali će doći nešto kasnije.

U Kumrovec sutra neće doći niti potpredsjednik Vlade Predrag Štromar koji je tamo došao danas kako bi podijelio odluke o dodjeli bespovratnih sredstava za infrastrukturne projekte, a tom je prigodom obišao i Etno selo te prošao pored rodne kuće Josipa Broza.

Inače, prema najavama na službenim stranicama općine Kumrovec sutra će jedan od govornika, uz predsjednika SABA RH-a Franju Habulina i predsjednika Saveza društava Josip Broz Tito Jovana Vejnovića, biti i bivši predsjednik RH-a Stipe Mesić.