ODAŠILJAČI I VEZE

Nabavili skijašku robu kao opremu za zaštitu na radu?

27.07.2013 u 11:02

Bionic
Reading

Državna tvrtka Odašiljači i veze za svog predsjednika uprave Mladena Malića i članicu uprave Vlatku Dokozu kupila je skijašku opremu vrijednu 13.644 kune. Među tom opremom su skijaške hlače, vjetrovka, naočale, rukavice, kaciga, štapovi, planinarska naprtnjača. Prema dokumentaciji koju posjeduje Večernji list, ta roba nabavljana je kao oprema za zaštitu na radu

Skijaške naočale su, primjerice, plaćane po 1.000 kuna, kacige i po 1.200 kuna, a cijena rukavica bila je 350 kuna. Svu tu opremu su Malić i Dokoza uredno zadužili u tvrtki koju vode. A na Malićevoj listi zaduženja osim opreme za skijanje navedeno je, među ostalim, i pet mobilnih telefona, i to dva iPhonea 5, dva Samsunga (Galaxy S II i Galaxy Y) te jedan HTC. Malić je zadužio i dva tableta, tri prijenosna računala te dva televizijska aparata. Među njegovim zaduženjima je čak i zaštitna maska za zavarivanje, piše Večernji list.

Na listi zaduženja članice uprave OiV-a Dokoze je, pak, šest mobilnih telefona, od toga tri iPhonea 5, dva Samsunga i jedan Sony Ericsson. Dokoza se, prema toj listi, služi i s tri tableta, tri prijenosna računala, jednim osobnim računalom i s dva TV prijamnika.

Malić i Dokoza skijašku opremu koju im je nabavila tvrtka pravdaju Pravilnikom o zaštiti na radu i vremenskim uvjetima na terenu gdje se nalaze odašiljači te tvrtke, pa tako navode da oko 80 zaposlenika OiV-a koristi skijašku opremu jer je ona jedina adekvatna zaštita od vremenskih uvjeta na lokacijama poput Biokova. A članovi uprave koriste tu opremu pri obilasku objekata OiV-a pa su nam tako poslali i svoje fotografije u zimskoj opremi pri obilasku odašiljača na Biokovu.

Malić kaže da nije bio na skijanju više od 45 godina, a Dokoza da je bila dva puta po jedan dan, i to o vlastitu trošku, pa im je i to dokaz da ne koriste skijašku opremu tvrtke u privatne svrhe.

Pogreška stručnih službi

Za mobilne telefone Malić kaže da koristi samo dva, a da je knjigovodstveno bilo vođeno neko vrijeme njih pet jer tri stara koje je vratio nisu razdužena. Također, kaže da je knjigovodstveno krivo bilo vođeno do našeg upita da koristi dva TV prijamnika, jer koristi samo jedan. Za masku za zavarivanje kaže da je ostala knjigovodstveno vođena kao njegovo zaduženje još iz doba dok je od 1980. do 2008. godine radio u OiV-u i da je to propust stručnih službi.

Dokoza kaže da od tri službena mobitela koristi samo dva, dok je treći privremeno na zaduženju.