s markova trga

Vlada u znaku koronavirusa: Plenković poručio da živimo normalno, Cappelli otkrio kako je virus utjecao na turizam

27.02.2020 u 09:53

Bionic
Reading

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade dvije su točke vezane za koronavirus. Jedna se tiče informacija o aktualnom stanju i poduzetim mjerama na suzbijanju koronavirusa u Republici Hrvatskoj, a druga davanja sredstava Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević za nabavu devet uređaja za umjetnu ventilaciju

Premijer Andrej Plenković u uvodnoj je riječi kazao kako je zahvalan Viliju Berošu i Davoru Božinoviću te svim ostalim službama.

'Stožer civilne zaštite koordinira sve aktivnosti. Za sada, potvrđena su tri slučaja, a javnozdravstvena situacija je pod kontrolom. Apeliram na naše sugrađane da ne stvaraju ekstra zalihe. Živite normalno. Budimo smireni i odgovorni. Hrvatska je ovu situaciju prepoznala na vrijeme. Gospodarski resori će voditi računa o tome kako se nositi s nepredvidivim elementima. Naš je cilj da minimiziramo posljedice', kazao je.

Ministarstvo financija izdalo je obveznicu od 15 milijardi kuna na domaćem tržištu kapitala, a 5. ožujka dospijevaju dvije obveznice stare deset godina. Izdana je obveznica u tri tranše, jedna od pet godina od pet milijardi kuna po kamatnoj stopi od 0,25 posto. Druga tranša do 2034. godine, od četiri milijarde kuna, te uz kamatnu stopu od jedan posto. Prvi put i obveznica koja dospijeva za 20 godina s kamatom od 1,25 posto.

'U odnosu na kamate koje smo plaćali na obveznicu koja je sada dospjela, na godišnjoj razini ćemo uštedjeti 716 milijuna kuna. Ovo je primjer konsolidiranih javnih financija i zdravog gospodarskog rasta', istaknuo je.

Osvrnuo se i na izvješće Europske komisije. 'Potvrđena je naša gospodarska stabilnost... Isto tako su rekli da treba nastaviti s reformskim iskoracima', kazao je premijer.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o informacijama vezanim za koronavirus. 'Broj oboljelih se mijenja iz sata u sat, a bolest je zabilježena u 37 država', istaknuo je i naveo kronologiju postupanja.

Ministar turizma Gari Cappelli kazao je da je na današnji dan oko tri posto više turista u Hrvatskoj. Pad je s istočnih tržišta. U siječnju je bio rast kineskih turista 70 posto, a sada je pad od 60 posto, kazao je i dodao da smo se po tome približili nuli.

  • +8
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Ova prva tri mjeseca neće se toliko osjetiti. Najviši je pad kod kongresnog turizma. Uskrs je ove godine ranije, što onda nije prava slika turističke sezone. Najbolja slika bit će 1. svibnja. Nova je tendencija rezervacija u turizmu zadnje dvije godine. 'Ne osjećamo nikakve minuse osim blagog zaustavljanja bukinga', kazao je.

Na dnevnom redu Vlade je odobrenje sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević za financiranje nabave devet uređaja za umjetnu ventilaciju, kako bi se osigurali nužni preduvjeti za sprječavanje daljnjeg širenja i liječenje virusa COVID-19.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako je od Klinike zaprimio molbu za žurnom nabavom respiratora u vrijednosti od 2,25 milijuna kuna.

  • +3
Klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, u kojoj se nalazi pacijent zaražen koronavirusom Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Na dnevnom redu Vlade su i Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o kemikalijama (EU), Prijedlog odluke o kriterijima za utvrđivanje pravnih osoba od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, Prijedlog odluke o uvođenju obveze organiziranja i pohađanja treninga za predstavnike Republike Hrvatske u nadzornim i revizijskim odborima, Prijedlog uredbe o financijskoj strukturi omotnice za program izravnih plaćanja u 2019. godini (EU), Prijedlog odluke o donošenju Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi za 2020. godinu...

Na dnevnom redu je i Prijedlog plana prijma osoblja za 2020. godinu u Hrvatsku vojsku s Prijedlogom plana promjena kategorija postojećega vojnog osoblja.

Tu je i Prijedlog odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju izmjena i dopuna Dodatka I. Kolektivnom ugovoru za znanost i visoko obrazovanje i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske.

Na Vladi je i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera o osnivanju prava služnosti puta na nekretnini u vlasništvu Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera te Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera o prijenosu prava vlasništva komunalnih vodnih građevina za javnu vodoopskrbu i odvodnju na području Nacionalnog parka Plitvička jezera.