ZASTAVA EU 200, HRVATSKA 170 KUNA

Na ulasku u EU prvi zaradili proizvođači zastava

02.07.2013 u 13:30

Bionic
Reading

Među prvima koji su osjetili pozitivne efekte ulaska u Europsku uniju su proizvođači zastava, jer se i hrvatske i zastave Europske unije ovih dana itekako traže

U Hrvatskoj ima obrtnika koji sami proizvode zastave i onih koji ih uvoze, od najkvalitetnijih, najvećih, šivanih s vezenim ornamentima koje vise na najznamenitijim državnim i gradskim institucijama i trgovima, do tiskanih od papira.

Jakov Marković, vlasnik obiteljskog obrta iz Zagreba u kojem od 1990. šiva zastave, ističe kako je posao bolje krenuo prije nekoliko dana, a najtraženija roba u njegovoj trgovini bila je zastava EU.

'Iako smo te zastave počeli šivati još prije godinu dana, u svim dimenzijama, tek je prije nekoliko dana krenula potražnja. Na zastavi EU je 12 žutih zvjezdica koje vezemo, a za osam sati možemo sašiti 12 zastava', kaže Marković.

Šivana i vezena zastava EU-a dimenzija 200x100 centimetara u prosjeku stoji oko 200 kuna, a hrvatska oko 170 kuna. Proizvođači su spremni izraditi zastave bilo kojih dimenzija, a o tome ovisi i cijena.

Vlasnica obrta iz Kneževih Vinograda Melita Dejak također je zadovoljna kako ovih dana ide posao sa zastavama.

'Uvozimo ih iz Mađarske, a ulaskom u EU nema više carina niti papirologije, pa nam je i tu posao olakšan. Već u travnju ove godine poslali smo ponude diljem Hrvatske i posao je krenuo', ističe Dejak

EU nije propisala obvezu da države članice uz nacionalnu zastavu trebaju isticati i zastavu Unije već je to ostavljeno svakoj članici da sama odluči. Tako je primjerice Italija u svoj zakon ugradila obvezu isticanja i zastave EU.

Europski predstavnici imali su ideje da se bar na velikim sportskim manifestacijama uz zastave zemlje domaćina obavezno vijore i zastave EU, ali to nije ozakonjeno. Isto kao i sa zastavama, EU je članicama ostavila na odabir i izvođenje europske himne – Ode radosti.