projekt sustavnog odvajanja

Na splitskim Plokitama postavljena 52 polupodzemna kontejnera za odvajanje otpada: 'Bit ćemo primjer drugim gradovima'

13.12.2022 u 14:05

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak pozvao je u utorak građane da odlažu odvojeni otpad u polupodzemne kontejnere, kojih je do sada u Gradskom kotaru Plokitama postavljeno 52 na 12 mjesta, a slijedi njihovo postavljanje po cijelom gradu

"Postavljanjem polupodzemnih kontejnera u kotaru Plokite počeo je projekt sustavnog odvajanja otpada u Splitu pošto će građani u njih odvajati papir, staklo, plastiku i komunalni otpad", rekao je Puljak na konferenciji za novinare na otvorenome u kotaru Plokitama.

Dodao je da polupodzemni kontejneri imaju ugrađene senzore koji pokazuju koliko su popunjeni. Po njegovim riječima, nakon što se postave polupodzemni kontejneri i u drugim dijelovima grada, Split će biti primjer drugim gradovima u Hrvatskoj u prikupljanju odvojenog otpada.

Direktor Komunalne tvrtke "Čistoća" Ivica Karoglan najavio je da će se do kraja 2023. godine na još 73 mjesta u Splitu postaviti oko 350 polupodzemnih kontejnera, te da je to u tom gradu nova komunalna infrastruktura kojom se želi smanjiti odvajanje otpada na odlagalištu Karepovcu.

"Sljedeće godine raspisat ćemo natječaj za instaliranje polupodzemnih kontejnera na još sto lokacija u Splitu te planiramo do kraja 2024. godine imati instaliranih oko 750 polupodzemnih kontejnera u Splitu", rekao je Karoglan.

  • +10
Plastične vrećice lete sa smetlišta Karepovac u SPlitu Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic