VREMENSKA PROGNOZA

Izdano narančasto upozorenje: Prijete bujične poplave, mjestimično i tuča

23.09.2023 u 07:28

Bionic
Reading

Za cijelu Hrvatsku rano jutros na snazi je bilo narančasto upozorenje: na kontinentu zbog mogućeg grmljavinskog nevremena i mjestimice obilne kiše s urbanim i bujičnim poplavama, a na Jadranu uz to prijete i olujni udari vjetra. Trenutno je sjeverozapad Hrvatske u 'žutom' zbog potencijalno opasnog vremena, a veći stupanj upozorenja vrijedi za Osječku, Kninsku, Splitsku i Dubrovačku regiju

Državni hidrometeorološki zavod u svojoj redovitoj dnevnoj prognozi navodi da se očekuje umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, mjestimice obilnom i praćenom grmljavinom. Lokalno je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme s jakim vjetrom, ponegdje i tučom, osobito na Jadranu i uz njega. Vjetar u okretanju s umjerenog južnog i jugozapadnog na sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu umjereno i jako jugo i južni vjetar, prolazno sjeverni i sjeverozapadni, a navečer na sjevernom dijelu zapuhat će jaka bura. Temperatura zraka u zapadnim krajevima uglavnom između 15 i 20, na istoku i Jadranu između 22 i 27 °C.

Istočna Hrvatska

Prijepodne većinom sunčano, popodne s umjerenom naoblakom, samo rijetko gdje postoji mala mogućnost za pljusak, uglavnom u gorju na zapadu. Vjetar umjeren jugozapadni i južni. Najviša dnevna temperatura od 28 do 31 °C.

Obilna kiša na Jadranu Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

Središnja Hrvatska

Djelomice sunčano, uz postupan prast naoblake sa zapada. Prema večeri i u noći raste vjerojatnost za kišu i pljuskove koji mjestimice mogu biti izraženiji. Vjetar uglavnom umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura između 27 i 30 °C.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Gorski kotar i Lika

Promjenjivo oblačno, u Gorskom kotaru povremeno s kišom a u Lici uz češća sunčana razdoblja. Mjestimice pljuskovi i grmljavina lokalno izraženi. Puhat će umjeren, u višem gorju i jak jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura većinom od 22 do 27 °C.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Dalmatinski portal

Istra

Promjenjivo oblačno, mjestimice s kišom, pljuskovima i grmljavinom, ponegdje obilnim oborinama, osobito u noći. Puhat će umjereno do pojačano, ponegdje jako jugo, koje će navečer mjestimice okrenuti na jugozapadni vjetar. More će biti umjereno valovito, ponegdje valovito. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom od 23 do 26 °C.

Sjeverni Jadran

Djelomice sunačno s promjenjivom naoblakom te i dalje nestabilno. Povremeno kiša, mjestimice obilnija, a lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom mogu biti i izraženiji. Puhat će uglavnom umjereno jugo i južni vjetar. Najviša dnenva uglavnom između 26 i 28 °C.

Dalmacija

Djelomice, prijepodne na obali i otocima i pretežno sunčano. Uz lokalno jači razvoj moguć je poneki popodnevni pljusak, uglavnom u unutrašnjosti, a s naoblačenjem sa zapada krajem dana i u noći na subotu raste vjerojatnost za kišu. Puhat će umjereno i jako jugo. Najviša dnevna temperatura između 27 i 30 °C.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike će posvuda biti nepovoljne. Uz oblačno i povremeno kišno vrijeme, ponegdje izraženiju oborinu, te osjetno zahlađenje, meteoropati mogu osjećati bolove na mjestima ranijih ozljeda, umor, glavobolju i biti slabijeg raspoloženja. Tegobe od kojih inače pate kronični bolesnici bit će pojačane.