teško onečišćenje

Na sjeveru Kine zbog smoga vidljivost pala na manje od 50 metara

31.10.2023 u 06:55

Bionic
Reading

Kineske vlasti su u utorak izdale najviša upozorenja za maglu i sumaglicu dok je smog obavijao veće gradove u sjevernoj Kini, upozoravajući javnost da bi vidljivost mogla pasti na manje od 50 metara.

Sjeverna pokrajina Hebei pokrenula je hitnu reakciju protiv onečišćenja, navodeći sigurnosne kontrole prometa kada je to potrebno, uključujući obustavu polijetanja i slijetanja zrakoplova, privremeno zatvaranje autocesta i obustavu trajekata, stoji u obavijesti kineskog meteorološkog ureda.

Vlasti su također upozorile sudionike u prometu da se zaustave na sigurnim parkiralištima kada to zahtijevaju uvjeti i zamolile ljude da ostanu u kućama.

Peking je rekao da će primijeniti mjere kontrole prometa ako glavni grad aktivira svoje upozorenje za najveće zagađenje zraka.

Gusti smog progutao je sjever zemlje na nekoliko dana, dok su jesenske temperature u nekim područjima porasle do tipičnih ranih ljetnih razina od blizu 30 stupnjeva Celzijevih.

Stručnjaci kažu da su slaba strujanja hladnog zraka sa sjevernog pola ključni čimbenik neobičnog vremena.

Kako su razine onečišćenja zraka u širem području Peking-Tianjin-Hebei i sjevernom dijelu pokrajine Henan dosegle umjerenu do jaku razinu, stručnjaci za kontrolu onečišćenja rekli su da su povećane industrijske aktivnosti, teški kamioni i požari usjeva pridonijeli izmaglici, izvijestio je državni medij CCTV.

Regionalna potrošnja električne energije krajem listopada porasla je za pet posto u usporedbi s prvom polovicom mjeseca, značajnije u industriji cementa, cigle i pločica, pogoršavajući uvjete, objavio je CCTV.

Dijelovi općine Tianjin i provincija Hebei i Shandong, kao i istočna područja pokrajine Jiangsu su vidjeli gustu maglu koja je rezultirala vidljivošću manjom od kilometra u utorak ujutro, rekao je Nacionalni meteorološki centar (NMC).