u luksemburgu

Na prosvjedu protiv korona mjera policija upotrijebila vodeni top

11.12.2021 u 21:28

Bionic
Reading

Više stotina ljudi prosvjedovalo je u subotu u Luxembourgu protiv mjera suzbijanja covida-19 koje se primjenjuju u Velikom Vojvodstvu, uz velik broj raspoređenih policajaca koji su upotrijebili vodeni top i uhitili desetak sudionika, izvijestio je novinar agencije France Pressea.

"Ne zakonima koji ubijaju slobodu", "Ne neizravnoj obvezi cijepljenja", pisalo je na transparentima prosvjednika kojih je bilo petstotinjak po procjeni policije i koji su hodali u povorci izvikujući "Sloboda, sloboda, sloboda".

Prosvjedni skup koji su nadlijetali helikopter i bespilotne letjelice, osiguravao je velik broj luksemburških policajaca kojima je stiglo pojačanje iz susjedne Belgije, nakon nasilja na sličnom skupu održanom u subotu 4. prosinca.

Prosvjednici su tada nasilu ušli na božićni sajam i bacali jaja na rezidenciju premijera Xaviera Bettela tražeći njegovu ostavku.

Ovaj put je policija upotrijebila vodeni top ne bi li potisnula skupinu prosvjednika koji su htjeli probiti ogradu što je priječila pristup središtu grada, bacajući petarde i dimne bombe. Desetak osoba je uhićeno, priopćila je policija.

"Vlada čini pritisak na stanovnike ucjenjujući ih društvenim a uskoro i poslovnim životom", rekao je prosvjednik za AFP.

Restriktivne mjere su nedavno pooštrene u Luksemburgu, pa je tako obvezna covid propusnica (koja potvrđuje da je njezin imatelj cijepljen ili je prebolio) u sektoru zabave, a ne više samo negativan test.

Usto, potvrda o cijepljenju ili negativan test ne stariji od 48 sati tražit će se na radnom mjestu od 15. siječnja.

Broj pacijenata na intenzivnoj njezi i zaraženih porastao je u zadnja dva tjedna u Velikom Vojvodstvu, gdje je cijepljeno 78 posto stanovnika starijih 12 godina.