požar u osijeku

Stigli novi podaci: Na dva mjesta utvrđena prisutnost toksičnih tvari

05.10.2023 u 11:34

Bionic
Reading

Nakon velikog požara plastike u osječkoj tvrtki "Drava international" mjerenja kvalitete zraka pokazala su povećanu koncentraciju lebdećih čestica i prisutnost stirena i etilbenzena na požarištu i u Antunovcu, dok su drugdje nalazi bili uredni, izvijestila je Civilna zaštita.

Iz Stožera Civilne zaštite u četvrtak su priopćili kako sinoć provedeno mjerenje u Osijeku nije utvrdilo onečišćujuće tvari. Ista situacija je bila u Brijestu, a na samom požarištu i i Antunovcu je očekivano utvrđena povećana koncentracija lebdećih čestica te prisutnost toksičnih tvari stirena i etilbenzena.

Mjerenja u Ernestinovu, Tenji i Ivanovcu su urednih nalaza. S obzirom na širenje dima, mjerenja se nastavljaju i danas, a tijekom popodnevnih sati stižu i dvije mobilne mjerne stanice iz Rijeke, napominju u Stožeru.

Iz osječke Gradske uprave izvijestili su kako je voda iz gradskog vodoopskrbnog sustava zdravstveno ispravna i građani nemaju razloga za zabrinutost u pogledu ispravnosti pitke vode.

U priopćenju za javnost ističe se kako osječki "Vodovod", kao izvor vodoopskrbe za oko 130 tisuća korisnika koristi podzemnu vodu s crpilišta Vinogradi koje se nalazi zapadno od grada Osijeka.

Vodonosni slojevi su jako dobro zaštićeni od vanjskih utjecaja, a podzemna voda iz zdenaca dubokih od 120 do 150 m zatvorenim sustavom cjevovoda doprema se u Pogon za preradu vode i dalje prema potrošačima. Cijeli vodoopskrbni sustav je zatvoren i stoga nema razloga za zabrinutost glede zagađenja vode za ljudsku potrošnju, napominju u Gradskoj upravi.

  • +47
Tvornica Drava International jutro nakon požara Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Dodaju kako je ispuštanje otpadnih voda iz internog sustava tvrtke "Drava International" u sustav javne odvodnje  privremeno onemogućeno čime je "spriječeno zagađenje vodotoka Drave nizvodno od Osijeka, a isti interni sustav se kontinuirano kontrolira".

Još jednom naglašavamo kako vodoopskrbni i odvodni sustav osječkog vodovoda nije ugrožen događanjima u Brijestu što potvrđuju i redovne kontrole koje svakodnevno provodimo,  ističu u osječkoj Gradskoj upravi.

One, dodaju, jasno pokazuju kako su svi parametri kvalitete vode u propisanim graničnim vrijednostima zbog čega možemo potvrditi kako našim korisnicima isporučujemo zdravstveno ispravnu pitku vodu te kako naši korisnici nemaju razloga za zabrinutost u pogledu funkcioniranja sustava vodoopskrbe i odvodnje.