LOŠE POSLOVANJE HOLDINGA

Na plaće 12.215 radnika potrošili 823 milijuna kuna

Bionic
Reading

U prvih šest mjeseci prihodi Holdinga veći su 5,2 posto, a rashodi su porasli čak 14,7 posto u usporedbi s istim razdobljem lani. Polugodišnja dobit iznosi 10 milijuna kuna ili 94,43 posto manje nego u prvoj polovici 2008. godine, povećani su rashodi za zaposlene, kao i broj zaposlenih, prihodi od prodaje usluga građanima i gospodarstvu stagniraju, pada likvidnost, piše u poslovnom izvješću Zagrebačkog holdinga za prvih šest mjeseci 2009. godine, a otkriva Večernji list

Pred Holdingom su teška vremena jer će samo zbog Vladine odluke o povećanju PDV-a jedan posto do kraja godine imati prihod od sedam milijuna kuna manje. Naime, cijene komunalnih usluga građanima ostale su iste, a razliku će platiti Holding. Uprava kao da ne mari za to kako povećati učinkovitost tvrtke, jer kako drukčije protumačiti činjenicu da je u prvih šest mjeseci zaposlen 341 novi radnik – 30. lipnja zaposlenih je bilo 12.215. Iako je gradonačelnik mnogo puta rekao da je četvrtina radnika u Holdingu višak i da očekuje da se taj problem riješi do 2011. godine, čini se da od toga neće biti ništa.

Naprotiv, takvom dinamikom te će godine u Holdingu raditi oko 14.000 radnika. Rashodi za zaposlene u prvih šest mjeseci iznosili su 823 milijuna kuna, što je čak 37,5 posto ukupnih prihoda. Još je šokantniji podatak da u tako neefikasnom sustavu prosječna neto isplaćena plaća iznosi 6.702 kune. Od zagrebačkog prosjeka veća je 7,2 posto. Troškovi osoblja veći su devet posto u usporedbi s istim razdobljem lani. To je zbog šest posto većih plaća sukladno kolektivnom ugovoru, ali i zbog novog zapošljavanja, piše u izvješću. Istodobno, kooperantima je isplaćeno 62,2 milijuna, što je čak 63 posto više nego u istom razdoblju lani. U izvješću piše da je smanjena rentabilnost tvrtke, kao i likvidnost koja je pala devet posto.

U padu su i investicije. Podsjetimo, nakon što je Holdingu snižen kreditni rejting, uprava je Zagrepčanima obećala da se ne moraju brinuti jer gradnja novih škola, vrtića i druge infrastrukture neće doći u pitanje. Jesu li govorili istinu? Naime, u prvih šest mjeseci investicije Holdinga dramatično su pale. Od planiranih 592 milijuna, investirano je samo 375 milijuna. Na to, kao i na ostala pitanja koja proizlaze iz katastrofalnog poslovnog izvješća za prvo polugodište, uprava medijima uskraćuje odgovor.

'Bez komentara', bilo je sve što je rekao Dušan Viro, glasnogovornik Holdinga.