LOŠE POSLOVANJE HOLDINGA

Na plaće 12.215 radnika potrošili 823 milijuna kuna

Direktor Zagrebačkog holdinga Ivo Čović

Direktor Zagrebačkog holdinga Ivo Čović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Neja Markičević

U prvih šest mjeseci prihodi Holdinga veći su 5,2 posto, a rashodi su porasli čak 14,7 posto u usporedbi s istim razdobljem lani. Polugodišnja dobit iznosi 10 milijuna kuna ili 94,43 posto manje nego u prvoj polovici 2008. godine, povećani su rashodi za zaposlene, kao i broj zaposlenih, prihodi od prodaje usluga građanima i gospodarstvu stagniraju, pada likvidnost, piše u poslovnom izvješću Zagrebačkog holdinga za prvih šest mjeseci 2009. godine, a otkriva Večernji list

Pred Holdingom su teška vremena jer će samo zbog Vladine odluke o povećanju PDV-a jedan posto do kraja godine imati prihod od sedam milijuna kuna manje. Naime, cijene komunalnih usluga građanima ostale su iste, a razliku će platiti Holding. Uprava kao da ne mari za to kako povećati učinkovitost tvrtke, jer kako drukčije protumačiti činjenicu da je u prvih šest mjeseci zaposlen 341 novi radnik – 30. lipnja zaposlenih je bilo 12.215. Iako je gradonačelnik mnogo puta rekao da je četvrtina radnika u Holdingu višak i da očekuje da se taj problem riješi do 2011. godine, čini se da od toga neće biti ništa.

Naprotiv, takvom dinamikom te će godine u Holdingu raditi oko 14.000 radnika. Rashodi za zaposlene u prvih šest mjeseci iznosili su 823 milijuna kuna, što je čak 37,5 posto ukupnih prihoda. Još je šokantniji podatak da u tako neefikasnom sustavu prosječna neto isplaćena plaća iznosi 6.702 kune. Od zagrebačkog prosjeka veća je 7,2 posto. Troškovi osoblja veći su devet posto u usporedbi s istim razdobljem lani. To je zbog šest posto većih plaća sukladno kolektivnom ugovoru, ali i zbog novog zapošljavanja, piše u izvješću. Istodobno, kooperantima je isplaćeno 62,2 milijuna, što je čak 63 posto više nego u istom razdoblju lani. U izvješću piše da je smanjena rentabilnost tvrtke, kao i likvidnost koja je pala devet posto.

U padu su i investicije. Podsjetimo, nakon što je Holdingu snižen kreditni rejting, uprava je Zagrepčanima obećala da se ne moraju brinuti jer gradnja novih škola, vrtića i druge infrastrukture neće doći u pitanje. Jesu li govorili istinu? Naime, u prvih šest mjeseci investicije Holdinga dramatično su pale. Od planiranih 592 milijuna, investirano je samo 375 milijuna. Na to, kao i na ostala pitanja koja proizlaze iz katastrofalnog poslovnog izvješća za prvo polugodište, uprava medijima uskraćuje odgovor.

'Bez komentara', bilo je sve što je rekao Dušan Viro, glasnogovornik Holdinga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi