PRVI PUT OD PROGLAŠENJA NEOVISNOSTI

Na Kosovu počela izborna šutnja

11.12.2010 u 09:42

Bionic
Reading

Točno u ponoć počela je na Kosovu predizborna šutnja čime je okončana desetodnevna kampanja uoči izvanrednih parlamentarnih izbora koji će se održati u nedjelju, 12. prosinca.

To su prvi parlamentarni izbori nakon proglašenja neovisnosti Kosova, 17. veljače 2008 godine.

Središnje izborno povjerenstvo objavilo je kako je sve spremno za održavanje izbora, te da je akreditiralo gotovo 32.000 promatrača iz političkih stranaka, međunarodnih i drugih organizacija koji će nadzirati izbore.

U nedjelju otvorit će se 746 biračkih centara sa oko 2.280 biračkih mjesta, dok će na sjeveru Kosova biti otvoreno 21 biračko mjesto. Kosovska policija najavila je da će na sjeveru zemlje, gdje većinu stanovništva čine Srbi, angažirati oko 1.000 svojih pripadnika.

Na izborima se natječe 29 političkih stranaka i građanskih inicijativa od kojih sedam albanskih, osam srpskih, jedna crnogorska, četiri bošnjačke, dvije turske, a ostalo čine liste iz redova romske, crnogorske, aškalijske i goranske zajednice.

Sve ankete i istraživanja navode da će glavnu borbu za osvajanje vlasti voditi Demokratska partija Kosova premijera Hashima Thacia, Demokratski savez Kosova koju predvodi gradonačelnik Prištine Isa Mustafa, Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja i Pokret "Samoodređenje" koji vodi Albin Kurti i koji po prvi put sudjeluje na kosovskim izborima.

Za 120 zastupničkih mjesta koliko će imati kosovski parlament natjecat će se oko 1.300 kandidata iz svih etničkih zajednica. Dvadeset zatupničkih mjesta je po Ustavu Kosova rezervirano za manjinske zajednice, od čega 10 za srpsku zajednicu i 10 za druge manjinske zajednice.

Predstavnici političkih stranaka su tijekom kampanje uglavnom obećavali građanima bolji i prosperitetniji život, te borbu protiv negativnih pojava koje su prisutne na Kosovu.

Tijekom desetodnevne kampanje zabilježen je jedan težak incident kada su nepoznate osobe na sjeveru Kosova ubile Šefka Salkovića, aktivista bošnjačke koalicije "Vakat", inače člana izbornog povjerenstva, te ranile Edina Islamovića, također člana izbornog povjerenstva. Taj incident su najoštrije osudili kosovski i međunarodni predstavnici.